Geerteke de Haas uit Rhenen zegt dat mobiele straling haar ziek maakt.
Volledig scherm
PREMIUM
Geerteke de Haas uit Rhenen zegt dat mobiele straling haar ziek maakt. © Koen Verheijden

Geerteke de Haas vreest 5G: 'Ik heb thuis geen computer, mobieltje, of magnetron’

5G is vooralsnog veilig, zegt het RIVM, maar behoorlijk wat Nederlanders maken zich tóch zorgen. Geerteke de Haas (64) is één van hen. Ze zegt ziek te worden van mobiele straling.

Soms drukt een bekende Geerteke de Haas een mobiele telefoon in de hand om een leuk videofilmpje te laten zien. ,,Dan wil ik echt wel kijken, maar vrijwel meteen voel ik me niet lekker en voel ik een nare stroom door mijn hand trekken.”

De 64-jarige De Haas zegt te lijden aan elektrohypersensitiviteit (EHS). Waar de meeste Nederlanders steeds meer mobiele apparaten in huis halen, probeert de Rhenense juist zonder moderne elektronica te leven. ,,Ik heb thuis geen computer of laptop, geen mobiele telefoon, geen magnetron, keukenmachines of wekkerradio”, verklaart De Haas.

  1. Meerderheid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacrisis

    Meerder­heid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacri­sis

    Ouders thuis aan het werk, koters op de bank voor de televisie of met een tablet op schoot. Dat is het beeld in menig huishouden tijdens de coronacrisis; zij het voor vermaak of om huiswerk te maken. Het scherm lijkt soms de ideale babysitter en veel ouders zeggen dat ze in deze tijden wat minder streng zijn als het om de ‘schermtijd’ van hun spruiten gaat. Maar hoeveel tijd zitten de ukkies op dit moment eigenlijk voor een beeldscherm?