Volledig scherm
Een megascherm voor een relatief prikkie © TCL

Gigantische 4K-televisie voor een prikkie

Heb je je altijd al afgevraagd wat je moet met die onafgewerkte muur in de woonkamer? Een optie is de gigantische 4K-televisie van TCL, die gisteravond tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas werd aangekondigd. Die optie is ook nog redelijk betaalbaar: het bakbeest kost ‘slechts’ 1899 euro.

Rembrandts Nachtwacht aan de muur? Met deze gigatelevisie van 75 inch (1,90 meter) is het betaalbaar en mogelijk. De televisie heeft een 4K UHD-resolutie, Dolby Vision-technologie en ingebouwde HDR. Verder is het een Smart-tv;  apps zoals Netflix en YouTube zijn standaard ingebouwd.

Het scherm was een van de gepresenteerde producten gisteravond, tijdens de persconferenties op CES. Dat is altijd een klein feestje in televisieland. Traditiegetrouw presenteren de grootste televisiemakers van de wereld aan de vooravond van CES de meest absurde beeldschermen ooit. Een greep uit de tv’s.

Modulair microledscherm

Samsung presenteerde een modulair microledscherm. Dat is een televisiescherm opgebouwd uit diverse losse paneeltjes. Zo bouw je dus met elk vierkantje een grotere televisie. En dat opent de mogelijkheden tot televisies in diverse vormen. Ook hoef je bij één dode pixel niet meteen het hele scherm te vervangen.

Verwacht overigens niet dat we hier snel mee aan de slag kunnen. Samsung denkt dat de paneeltjes pas in twee tot drie jaar voor consumenten beschikbaar zijn. Ook presenteerde Samsung een 8K 98-inch QLED scherm. Bizar groot (bijna 2,5 meter) en hoogstwaarschijnlijk onbetaalbaar.

Volledig scherm
© AP

LG’s 88-inch 8K OLED-scherm mét ingebouwde superspeakers

De andere Zuid-Koreaan, LG, trapte CES af met een megascherm van 88 inch op een resolutie van 8K. Dat is een heel groot en heel scherp scherm, maar de unieke feature is het geluid. Die is bizar goed, zonder bijbehorende speakers. Hoe dat komt? We weten het niet precies, maar volgens LG produceren de flinterdunne schermranden het geluid. Of er een consumentenversie komt is onduidelijk, maar LG wil wel deze kant op met alle televisies.

LG kondigde tijdens de persconferentie ook officieel de oprolbare televisie aan. Check hier hoe dat werkt.

Volledig scherm
LG tv © LG TV

CES

Deze week vindt in Las Vegas CES plaats, de grootste techbeurs ter wereld. Traditiegetrouw tonen ’s werelds grote elektronicaproducenten hier tussen 8 en 12 januari de belangrijkste en allernieuwste snufjes. Denk aan gigatelevisies met megaresoluties en, sinds een jaar of twee, auto’s. Daarnaast waren er vorig jaar veel gadgets van kleinere bedrijven en start-ups: robots, de smarthome-artikelen et cetera. Vaak komt er niets daadwerkelijk op de markt, maar de eerste schermutselingen met deze tech geven wel aan wat in trek is bij fabrikanten én consumenten.

Op AD Tech lees je deze week alles over CES.