Gletsjerjager (30) verongelukt tijdens maken video smeltende ijsplaat voor miljoenen fans
Een in China beroemde natuurvlogger is vorige week zondag om het leven gekomen tijdens het filmen van een smeltende ijsplaat in Tibet. De 30-jarige Wang Xiangjun vergaarde met zijn enthousiaste video’s over gletsjers en de klimaatcrisis ruim 3 miljoen volgers op Chinese social media. Zijn broer bevestigt het nieuws in een verklaring. ,,Wang was zijn hele leven geobsedeerd door gletsjers, hij heeft zijn leven voor ze gegeven.”
Delen per e-mail
Wang Xiangjun was op zondag 20 december voor een nieuwe video op expeditie in Lhari, een district in het noorden van Tibet. De dertiger verloor om nog onduidelijke redenen zijn evenwicht en kwam in een ijskoude waterval terecht, wat vermoedelijk zijn leven heeft gekost. Zijn lichaam is nog niet aangetroffen, maar de plaatselijke autoriteiten noemen het zeer onwaarschijnlijk dat Wang de val heeft overleefd. Vermoedelijk is zijn lichaam onder het ijs van het gletsjermeer geschoten. ,,Mijn broer ligt voor altijd in zijn favoriete waterval”, meldt zijn broer in een verdrietige verklaring.
Levensgevaarlijk
Vanwege zijn grote voorliefde voor gletsjers bombardeerden zijn fans hem tot de ‘Gletsjerbroer van Tibet’. Zo’n zeven jaar geleden sloeg de vonk bij hem over toen hij een foto van gigantische witte ijsmassa’s voorbij zag komen op een toeristenbus in Lijang. Dit oude bergstadje, in het zuidwesten van China, is onder toeristen geliefd omdat er in de buurt een enorme gletsjer te bezichtigen is. Wang had als 23-jarige niet genoeg geld om een toegangskaartje voor de kabelbaan te kopen en dus beklom hij met gevaar voor eigen leven de 4500 meter hoge gletsjer.
Wang merkte dat die levensgevaarlijke expeditie in de smaak viel op internet. Hij richtte een account op dat volledig in het teken stond van het filmen en fotograferen van gletsjers, overal ter wereld. Zijn filmpjes, waarin hij meestal over ijzig terrein klauterde en enthousiast gletsjergrotten en tunnels verkende, gingen de hele wereld over. Hij beklom er tientallen en kwam er vrijwel altijd zonder kleerscheuren af, weet BBC. Tegelijkertijd maakte hij zijn volgers bewust van de gevolgen van klimaatverandering.
Vorig jaar werd hij zelfs als spreker uitgenodigd op de VN-klimaatconferentie om zijn ervaringen met smeltende gletsjers te delen. ,,Bijna alle gletsjers die ik bezocht, zagen er anders uit dan op de afbeeldingen op mijn telefoon”, vertelde hij eerder dit jaar tegen het Chinese persbureau Xinhua. ,,Je moet voor de gletsjers gaan staan om te beseffen hoe snel ze smelten.”
Gesmolten
De opwarming van de aarde heeft ertoe geleid dat tussen 1994 en 2017 zo’n 28 biljoen (28.000 miljard) ton ijs is gesmolten, stellen Britse onderzoekers. Satellietbeelden laten een aanzienlijke krimp zien van de hoeveelheid ijs op de Noord- en Zuidpool, gletsjers en in hooggebergtes. De wetenschappers beschrijven de afname van de hoeveelheid ijs op het aardoppervlak als ‘onthutsend’ en waarschuwen dat het zeeniveau eind deze eeuw een meter hoger zal zijn als de poolkappen en de gletsjers in het huidige tempo blijven smelten.
,,Om dat in context te plaatsen, betekent het dat per centimeter zeestijging ongeveer een miljoen mensen die nu in laaggelegen gebieden wonen, moeten verhuizen”, zei hoogleraar Andy Shepherd in augustus. De wetenschappers waarschuwen ook dat door het smelten van de grote hoeveelheden ijs, zonnestralen in mindere mate worden weerkaatst door het aardoppervlak, waardoor de aarde nog sneller zal opwarmen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Texaanse chipfabrikanten gesloten wegens winterkou
Fabrieken van elektronische chips in de Amerikaanse staat Texas zien zich gedwongen om een week lang de deuren te sluiten. Door een koudegolf zijn de energieleveranciers niet in staat om voldoende stroom te leveren. De sluiting komt ongelegen, want er heerst op dit moment al een wereldwijd tekort aan halfgeleiders. -
PREMIUMvideo1
Hoe Bol.com ineens vijf sterren van klanten krijgt: ‘Ze kiezen voor een getal dat hen beter aanstaat’
Webwinkel Bol.com toont sinds kort op zijn homepage royale klantbeoordelingen, stukken beter dan de jaren daarvoor. De oorzaak blijkt geen plotse toename van superenthousiaste klanten, maar een andere recensiepartner. -
BN’ers maken vuist tegen accounts die jongeren ‘exposen’: ‘Desastreuze dreiging’
Een groep bekende Nederlanders, onder wie Achmed Akkabi en Najib Amhali, wil een eind maken aan zogenoemde ‘expose’-accounts op sociale media. Zulke profielen stelen foto’s van mensen en geven ze nieuwe bijschriften, zoals ‘hij is homoseksueel’. De gevolgen zijn dramatisch, aldus de tekst bij de vandaag gelanceerde petitie. -
Technologie Kieswijzer: wat denken politieke partijen over privacy, nepnieuws en machtige techbedrijven?
Over een kleine maand vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Dat betekent niet alleen dat er overal campagne-uitingen opduiken, maar ook flink wat kieswijzers. Een kieswijzer geeft doorgaans een goede weergave van jouw mening op het politieke spectrum, maar een onderwerp dat steeds belangrijker wordt wil nog wel eens ontbreken. -
Premier van Australië woest: ‘Facebook heeft mijn land ontvriend’
De Australische premier Scott Morrison verwijt Facebook dat het zijn land heeft ‘ontvriend’. Hij zei dat nadat het bedrijf de mogelijkheden tot het delen van nieuws in Australië gisteren beperkte. Maar daardoor bleven ook overheidspagina’s en zelfs hulpdiensten onbereikbaar.
-
Jay-Z strijkt bijna 300 miljoen op met verkoop streamingdienst
De Amerikaanse rapper en ondernemer Jay-Z heeft een flinke financiële klapper gemaakt met de verkoop van het grootste deel van Tidal, zijn streamingdienst voor muziek. Hij verkoopt het bedrijf aan Square, eigendom van Twitter-topman Jack Dorsey. Legde Jay-Z in 2015 nog 56 miljoen dollar voor Tidal neer (ruim 46 miljoen euro), nu krijgt hij er 297 miljoen dollar in cash en aandelen in Square voor terug (ruim 246 miljoen euro). -
VIDEO
Nieuwe satelliet gaat stijging zeespiegel meten
Europa en de Verenigde Staten lanceren zaterdag een nieuwe satelliet, die nauwkeurig moet meten waar en hoe de zeespiegel stijgt. Wetenschappers houden de zeespiegelstijging al tientallen jaren vanuit de ruimte in de gaten. De huidige satelliet daarvoor nadert het einde van zijn leven. De nieuwe sonde moet die metingen voortzetten met nauwkeuriger gegevens dan zijn voorgangers. -
Storing bij Belastingdienst, aangifte doen soms niet mogelijk
De Belastingdienst kampt met een storing op de site waardoor het soms niet mogelijk is om aangifte te doen. Een woordvoerder van de fiscus meldt dat nog niet bekend is wat de oorzaak van de problemen is.