Herrezen uit de dood: berucht crimineel virus bezig aan opmars
VIDEOEen van de gevaarlijkste cybercriminele netwerken ooit werd begin dit jaar uitgeschakeld, maar is sinds vorige week weer actief en bezig aan een opmars. Experts vrezen door de wederopstanding van Emotet voor een forse, wereldwijde toename van phishingmails en digitale inbraken. Opsporingsdiensten monitoren de ontwikkelingen.
Emotet was tot een jaar geleden verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van alle kwaadaardige besmettingen van computers wereldwijd. Via honderden servers leverden cybercriminelen het virus per e-mail dagelijks af aan 100.000 mailboxen. Uiteindelijk konden ze zo jaarlijks inbreken op een miljoen computers van bedrijven en particulieren. Het veelzijdige virus stal op die computers bankgegevens en creëerde toegang tot netwerken waarop criminelen gijzelsoftware konden verspreiden.
‘Potentieel honderdduizenden slachtoffers’
Tien maanden nadat opsporingsdiensten Emotet uitschakelden, zagen cyberexperts het virus afgelopen week weer opduiken. ,,Slecht nieuws", zegt Dave Maasland van cyberveiligheidsbedrijf ESET Nederland. Hij noemt Emotet ‘de ideale achterdeur voor cybercriminelen’ en vindt het ‘een serieuze bedreiging voor Nederlandse bedrijven en consumenten’. Het virus verspreidt zich als een olievlek via de e-mailcontacten van een slachtoffer. ,,Dit kan leiden tot potentieel honderdduizenden slachtoffers van allerlei digitale criminaliteit waarbij gijzelsoftware het grootste probleem is.”
Het heeft de potentie om weer een heel groot probleem te worden
Impact was immens
Het werd in januari beschouwd als een ongekend succes: het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie, Europol en politiediensten uit onder meer de VS en het Verenigd Koninkrijk wisten zo'n zevenhonderd Emotet-servers, waarvan twee cruciale in Nederland draaiden, uit te schakelen. Een aantal cybercriminelen werd gearresteerd. De impact was immens: het aantal digitale besmettingen daalde na de actie wereldwijd met ruim veertig procent.
Lees door onder de illustratie
,,De grote schaal van toen heeft Emotet nog niet echt, maar we zien wel de voorbereiding”, legt Frank de Korte van cybersecuritybedrijf Northwave uit. De sterk groeiende cyberbende Conti lijkt de touwtjes nu in handen te hebben. ,,Het heeft de potentie om weer een heel groot probleem te worden.”
Het Emotet-netwerk lag begin dit jaar plat, maar het lijkt erop dat Conti het virus nu verspreidt via een al bestaand crimineel servernetwerk. De Korte: ,,Omdat ze nu bestaande infrastructuur gebruiken, kan het hard gaan.” Verschillende opsporingsdiensten waaronder de Nederlandse politie en de FBI houden de situatie nauwgezet in de gaten, weet De Korte.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom zo veel cyberaanvallen uit Oost-Europa komen
Hackers uit Oost-Europa zijn aangehouden voor gijzelsoftware-aanvallen in het westen, en dat is niet de eerste keer. Cybercriminaliteit blijkt vaak uit die regio te komen, maar hoe komt dat? En wat heeft Poetin daarmee te maken? -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
1
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Je (nieuwe) huis inrichten met een smartphone: zo doe je dat
Is het tijd voor een nieuwe inrichting, of ga je verhuizen? Leuk! Met deze smartphone-apps kun je kamers opmeten, meubels ‘passen’ en alvast kijken hoe dat kleurtje verf op de muur staat. -
Drie tips om je oude tablet een tweede leven te geven
Zo’n tablet is in eerste instantie hartstikke handig, maar ze worden ook langzamer naarmate ze ouder worden en zwaardere software moet gebruiken. Maar geen paniek: zelfs dan zijn er nieuwe bestemmingen voor je gadget te verzinnen. We zetten er drie op een rij.
-
PREMIUM
Dagelijks bedrijven plat door gijzelsoftware: ‘Gaat al meer geld in om dan in drugshandel’
In Nederland is elke dag een bedrijf het slachtoffer van cybercriminelen. Ze leggen het systeem plat en eisen soms tonnen losgeld. Uit schaamte en vrees voor reputatieschade geeft een directie meestal geen ruchtbaarheid aan de gijzeling. Deze site dook in een duistere onderwereld. -
-
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Waarom het belangrijk is om je apparaten regelmatig te updaten
Je hoort en leest vaak het advies om je apparaten, zoals smartphones, tablets en computers, regelmatig van een update te voorzien. Maar waarom is dat zo belangrijk?
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageernico van mierlo
J Kruize
JS van Katwijk
Robbert Scholten
henk hartog