Hoe krijg je een app op de App Store of Play Store?
Je had een goed idee voor een app en hebt vervolgens van dat idee een concreet product gemaakt. Maar als je mensen wil bereiken moet de app in een appwinkel terecht komen. Hoe gaat dat in zijn werk?
Als jij een smartphone-app wil publiceren, zijn de opties vrij overzichtelijk. Je hebt de Play Store voor het merendeel van de smartphonegebruikers met een Android-smartphone en de App Store voor iPhone-gebruikers. Het proces om je app te publiceren lijkt voor beide winkels op elkaar, maar er zijn ook verschillen.
Betalen om te verkopen
Om een app te publiceren in deze appwinkels moet je betalen. Bij de Play Store ben je het goedkoopst uit. Je moet eenmalig 25 dollar (ongeveer 23,70 euro) aan registratiekosten betalen om een ontwikkelaarsaccount aan te maken.
Staat je app eenmaal in de winkel en geven mensen er geld aan uit, dan steekt Google 15 procent van de eerste miljoen dollar (ongeveer 947.250 euro) die je met de app verdient in eigen zak. Daarna gaat er 30 procent van je inkomsten naar het bedrijf.
Hoewel Apple hetzelfde percentage pakt in de App Store, kost het toch iets meer om je apps te publiceren in de appwinkel voor iPhones. Een ontwikkelaarsaccount voor de App Store kost namelijk 99 dollar (ongeveer 93,80 euro) per jaar.
Nog niet zo lang geleden pakten zowel Apple als Google van alles en iedereen 30 procent, maar daar kregen de bedrijven veel kritiek over. Daarom is het beleid iets aangepast. Deze belasting wordt door de bedrijven echter gerechtvaardigd omdat zij de digitale winkels moeten onderhouden.
Ga je een eigen app ontwikkelen? Dan wil je mogelijk diverse telefoons om deze op te testen. Op BestGetest vind je een overzicht met de beste budgetphones van 2022.
Checklist
Om je app in de winkels te krijgen, moet je eerst een hoop informatie aanleveren. Uiteraard heeft je app een naam en een prijs nodig. Daarnaast moet je een duidelijke beschrijving geven en je moet kiezen in welk land je app gedownload mag worden.
Je app moet een rating krijgen, zodat direct duidelijk is voor welke leeftijd de app geschikt is. Die rating moet je niet te hoog zetten, omdat je anders veel potentiële gebruikers mist. Toch moet de rating ook absoluut niet te laag staan, want dan wordt de app mogelijk niet goedgekeurd.
Je moet ook een ontwerp voor een app-icoontje maken en screenshots uploaden. In de App Store moet je screenshots hebben van de verschillende apparaten waar de app op draait, zoals de iPhone en iPad. In de Play Store hoeft dat niet, maar daar moet je wel een extra achtergrondafbeelding toevoegen.
En dan nog door de keuring
Je app is af, je hebt alles aangeleverd en je registratiekosten betaalt. Dan moet het wel klaar zijn, toch? Nee, want dan moet je nog door de keuring. Apple en Google bekijken alles wat wordt ingediend om ervoor te zorgen dat er geen kwaadaardige apps tussen zitten. Bij Google was het enkele jaren geleden nog genoeg om geen malware te hebben, maar tegenwoordig is ook dit bedrijf strenger om van het slechte imago van de Play Store af te komen.
Nu de bedrijven de veiligheid van hun app-winkels willen verbeteren, zullen ze meer handmatig moeten doen. Dat betekent dat het iets langer duurt tot je app wordt gekeurd, soms zelfs enkele dagen. Vervolgens kan het natuurlijk zijn dat er nog iets niet goed is met je app, je deze moet aanpassen en daarna opnieuw indienen.
Het is dus niet zo dat je met een druk op de knop een app online hebt. Naast app-maker moet je ook een beetje ontwerper en tekstschrijver zijn. En bovenal moet je flink wat geduld hebben.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
Maak een eind aan langzame wifi: dit zijn de beste routers van het moment
Wie een beetje goed wil internetten, heeft anno 2022 allang niet meer genoeg aan de standaardrouter van de provider. Gelukkig zijn er veel alternatieven die zorgen dat je tot in de uiterste hoek van je zolder een goede verbinding hebt. -
PREMIUM
Bagage kwijt op Schiphol? Niet als het aan deze uitvinding ligt
Misschien had deze uitvinder de chaos op Schiphol wel enigszins kunnen voorkomen: het bedrijf Itemlost van Gino de Vin (28) vindt met een QR-code namelijk verloren voorwerpen terug. Met de koffermanie op Schiphol loopt zijn bedrijf nu storm. ,,Het kost maar een paar klikjes.” -
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren. -
‘s Werelds grootste cryptobeurs krijgt miljoenenboete van Nederlandsche Bank
's Werelds grootste cryptobeurs Binance heeft een boete van ruim 3,3 miljoen euro gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB).
-
De beste games voor...
De beste games voor kunstliefhebbers: deze spellen brengen je in vervoering
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen en het is veel makkelijker om mee te beginnen dan je denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor liefhebbers van kunst. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
PREMIUM29
Acute kiespijn ’s nachts? Als Apeldoorner wacht je dan een flinke rit: ‘Wist niet wat ik hoorde’
Acute kiespijn of tandpijn? Tand afgebroken of een kroon uitgevallen? Als inwoner van Apeldoorn ben je voor spoedhulp buiten de reguliere openingstijden sinds 1 juli veroordeeld tot een rit naar Deventer. ,,Ik wist niet wat ik hoorde”, is Apeldoorner René Heus nog altijd stomverbaasd.