Volledig scherm
© AFP

Huawei onthult alternatief voor besturingssysteem Android: HarmonyOS

Chinees technologiebedrijf Huawei heeft vrijdag zijn langverwachte eigen besturingssysteem gelanceerd. De naam: HarmonyOS. Het besturingssysteem moet een alternatief vormen voor Googles Android als president Trump de sancties tegen Huawei niet verlicht, zei Richard Yu, ceo van de consumentendivisie. ,,Als het moet kunnen we Harmony morgen uitrollen”.

Hij hoopt desalniettemin dat het niet zo ver komt. ,,Wij willen Android graag houden, vanwege het wereldwijde ecosysteem.”

Huawei onthulde Harmony tijdens een groot evenement voor appontwikkelaars in Dongguan, in het zuiden van China. Het bedrijf heeft er sinds 2017 aan gewerkt. Volgens Yu is Harmony niet gelanceerd door de problemen met de VS, dat Huawei van spionage bericht. Wel is de ontwikkeling er flink door versneld.

De topman stelde dat de huidige besturingssystemen, waaronder Android en Apple’s OS, te gecompliceerd zijn en niet veilig genoeg. Zo telt besturingssysteem Android liefst 100 miljoen regels programmeercode, terwijl maar een fractie daarvan in praktijk wordt gebruikt.

Internet of Things

HarmonyOS zit slimmer in elkaar en is gemaakt met het oog op komende 5G-netten en het internet of things. Idee is dat apps niet voor elk apparaat of gadget apart meer ontwikkeld hoeven te worden. Dat scheelt appmakers veel werk. Ook laat HarmonyOS apparaten veel intuïtiever - harmonieuzer dus - samenwerken, claimt Huawei. In Dongguan toonde Huawei hoe een smartphone moeiteloos communiceerde met een drone 1300 kilometer verderop.

Toch lijkt de naam ook een bewust signaal naar de buitenwereld dat Huawei graag samenwerkt met iedereen, in goede harmonie dus.

Pijn

Ceo Yu gaf toe dat de Amerikaanse sancties het bedrijf pijn doen. ,,Zonder deze situatie zouden we dit jaar de grootste smartphonemaker op de wereld worden. Nu eindigen we 2019 waarschijnlijk als tweede.” Het Koreaanse Samsung is momenteel de nummer één.

Vorig jaar verkocht Huawei 206 miljoen smartphones. Dit jaar denkt het bedrijf ondanks alle moeilijkheden op nog zo’n 25 procent groei uit te komen. Dat is desalniettemin flink lager dan gehoopt en verwacht. De eerste drie maanden van dit jaar groeide Huawei nog bijna 40 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het tweede kwartaal kwam daar vanwege de Amerikaanse sancties flink de klad in.

Huawei zegt dat er inmiddels ruim 500 miljoen telefoons en andere Huawei-apparaten door klanten zijn geregistreerd. Liefst 910.000 ontwikkelaars zouden mobiele apps en toepassingen voor het Chinese techbedrijf ontwikkelen.

 1. Man verliest één miljoen euro met bankpasfraude: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Man verliest één miljoen euro met bankpas­frau­de: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Een man uit het noorden van Nederland is begin september slachtoffer geworden van de grootste ‘phishingzaak’ in Europa: cybercriminelen plukten in één nacht tijd maar liefst één miljoen euro van zijn bankrekening. De man had zijn bankpas opgestuurd om in te wisselen voor een nieuwe. Het slachtoffer moet nog maar afwachten of hij het geroofde geld terugkrijgt. ‘Dit is een heel opmerkelijke zaak'.
 1. Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder
  Review

  Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder

  Als er een laptop is die de gemoederen kan laten oplopen, dan is het wel de MacBook Pro van Apple. In 2016 was er reden genoeg voor discussie, want Apple had het ontwerp van zijn duurste laptop behoorlijk aangepast. Niet iedereen was even blij met die wijzigingen en vooral het nieuwe toetsenbord kwam Apple op behoorlijk veel kritiek te staan, niet in de laatste plaats omdat het toetsmechanisme gevoelig was voor stof en vuil, waardoor toetsen konden blijven hangen.
 2. Apple AirPods Pro: vooruitgang om voor te sparen
  Review

  Apple AirPods Pro: vooruit­gang om voor te sparen

  Het is nu bijna drie jaar geleden dat Apple de eerste AirPods uitbracht. De draadloze bluetoothoordopjes hebben veel positiviteit gebracht, maar ook negativiteit, zou je kunnen zeggen. Positief in de zin van het product zelf. Hoewel er zeker wat aan te merken valt op de eerste en tweede generatie AirPods, was de combinatie van geluid, comfort en gebruiksgemak wat ons betreft onovertroffen. Het waren ook toen al niet de allerbeste dopjes wat geluidskwaliteit betreft en ze pasten ook niet bij iedereen even goed in de oren bijvoorbeeld, maar voor veruit de meesten zijn de AirPods ook nu nog ideaal.