Volledig scherm
© REUTERS

Instagram en Whatsapp heten voortaan officieel ‘van Facebook’

Instagram en WhatsApp ondergaan een ‘rebranding’. Voortaan krijgen ze een nieuwe benaming waarbij de naam van moederbedrijf Facebook centraal komt te staan. De apps krijgen de nieuwe naam ‘Instagram van Facebook’ en ‘Whatsapp van Facebook’.

De nieuwe namen zullen te zien zijn in appstores en in de apps zelf, al zullen ze niet getoond worden op het thuisscherm van de telefoon van de gebruikers. ,,We willen duidelijker zijn over de producten en diensten die deel uitmaken van Facebook”, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

De voorbije jaren werd het sociale netwerk geplaagd door tal van schandalen, veelal met betrekking op de privacy van gebruikers en beveiligingsproblemen, terwijl Whatsapp en Instagram relatief crisisvrij bleven.

Facebook gunde de teams achter de apps aanvankelijk een relatief grote autonomie, maar het moederbedrijf probeert nu meer controle over de applicaties te verwerven en dat loopt niet altijd van een leien dakje. De medeoprichters van Instagram en Whatsapp stapten de voorbije jaren al op. Volgens de geruchten omdat de spanningen tussen hen en Mark Zuckerberg te hoog opliepen. De baas van Facebook zou immers aansturen op een steeds verdergaande integratie van de verschillende diensten. Facebook heeft nu immers ook een ambitieus langetermijnplan uitgewerkt dat gebruikers moet toestaan om berichten te verzenden tussen de verschillende apps en de Facebook-berichtenapp Messenger.

Er hangt Facebook ook een antitrustonderzoek door de Amerikaanse Federal Trade Commission boven het hoofd. Dat zal zich minstens ten dele concentreren op de verwerving van apps zoals Instagram en Whatsapp en op de vraag of deze overnames concurrentiebeperkend waren. Mogelijk is de nauwere integratie een poging om om eventuele antitrustmaatregelen af ​​te wenden.

 1. Man verliest één miljoen euro met bankpasfraude: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Man verliest één miljoen euro met bankpas­frau­de: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Een man uit het noorden van Nederland is begin september slachtoffer geworden van de grootste ‘phishingzaak’ in Europa: cybercriminelen plukten in één nacht tijd maar liefst één miljoen euro van zijn bankrekening. De man had zijn bankpas opgestuurd om in te wisselen voor een nieuwe. Het slachtoffer moet nog maar afwachten of hij het geroofde geld terugkrijgt. ‘Dit is een heel opmerkelijke zaak'.
 1. Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder
  Review

  Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder

  Als er een laptop is die de gemoederen kan laten oplopen, dan is het wel de MacBook Pro van Apple. In 2016 was er reden genoeg voor discussie, want Apple had het ontwerp van zijn duurste laptop behoorlijk aangepast. Niet iedereen was even blij met die wijzigingen en vooral het nieuwe toetsenbord kwam Apple op behoorlijk veel kritiek te staan, niet in de laatste plaats omdat het toetsmechanisme gevoelig was voor stof en vuil, waardoor toetsen konden blijven hangen.
 2. Apple AirPods Pro: vooruitgang om voor te sparen
  Review

  Apple AirPods Pro: vooruit­gang om voor te sparen

  Het is nu bijna drie jaar geleden dat Apple de eerste AirPods uitbracht. De draadloze bluetoothoordopjes hebben veel positiviteit gebracht, maar ook negativiteit, zou je kunnen zeggen. Positief in de zin van het product zelf. Hoewel er zeker wat aan te merken valt op de eerste en tweede generatie AirPods, was de combinatie van geluid, comfort en gebruiksgemak wat ons betreft onovertroffen. Het waren ook toen al niet de allerbeste dopjes wat geluidskwaliteit betreft en ze pasten ook niet bij iedereen even goed in de oren bijvoorbeeld, maar voor veruit de meesten zijn de AirPods ook nu nog ideaal.