Legendarische iPhone-onthulling was 15 jaar geleden, deze Apple-presentaties waren minder succesvol
Het was dit weekend precies 15 jaar geleden sinds de onthulling van de allereerste iPhone. Daarmee werd toen geschiedenis geschreven, maar niet iedere Apple-onthulling verliep even soepeltjes.
Op 9 januari 2007 had toenmalig Apple-baas Steve Jobs drie nieuwe dingen om te laten zien: een iPod met een touchscreen, een Apple-telefoon en een apparaat om mee te internetten. Dat waren volgens Jobs niet drie gadgets, maar één revolutionair apparaat.
De presentatie van de eerste iPhone staat bij veel technerds nog steeds in het geheugen gegrift. Niet alleen kondigde Jobs een apparaat aan dat Apple een van de meest waardevolle bedrijven op aarde wist te maken, maar hij zette daarmee ook een nieuwe vorm van productpresentatie op de kaart. Sinds de eerste iPhone doet ieder groot techbedrijf Apple na als ze iets nieuws te laten zien hebben.
Maar het ging niet altijd even goed bij de techreus. Jobs stond meermaals op het podium met een mond vol tanden, omdat zijn spiksplinternieuwe gadgets het ineens lieten afweten.
‘Mijn camera wil niet aan’
Dat gebeurde bijvoorbeeld toen hij demonstreerde hoe een digitale camera rechtstreeks met je Mac verbonden kon worden. Die Mac deed het prima, maar het lukte hem niet om de camera in te schakelen.
,,Wat? Ik heb hem die kant op geschoven, maar hij gaat niet aan”, mopperde hij tegen een medewerker naast het podium, waarna hij hem knorrig zijn kant op gooide. Pas veel later in de presentatie lukte het hem om alsnog de camera werkend te krijgen.
‘Zet je wifi eens uit voor mij’
2010 was een moeilijk jaar voor Apple. De toen nog onaangekondigde iPhone 4 kwam in handen van bloggers, nadat een medewerker een prototype per ongeluk in een café had laten liggen. En al snel bleek het toestel te lijden onder ‘antennagate’, waardoor je telefoonbereik bijna volledig wegviel als je hem op een specifieke manier vasthield.
En de presentatie van die iPhone 4? Die ging ook niet helemaal vlekkeloos. Toen Jobs de webbrowser wilde demonstreren, lukte het niet om een website te laden. De oorzaak: ruim 500 journalisten hadden eigen apparaatjes meegenomen om een wifi-netwerk te maken, waardoor de telefoon amper verbinding kon maken. ,,Ik wil echt graag dat jullie ze uitzetten”, smeekte de topman uiteindelijk, in de hoop dat hij de presentatie dan kon voortzetten.
Strakkere presentaties onder nieuwe topman Cook
Onder opvolger Tim Cook zijn er veel minder bloopers of relletjes tijdens presentaties geweest. Vermoedelijk heeft hij geleerd van de fouten uit het verleden en de evenementen helemaal afgetimmerd, waardoor de kans op een groot debacle een stuk kleiner is geworden.
Cook volgt tijdens zijn presentaties een strakker script. Nieuwe functies worden in filmpjes onthuld, terwijl live-demonstraties tot een minimum worden beperkt. Soms duiken er geintjes op, maar die zijn bijna altijd bewust. Zoals onderstaand filmpje waarin Cook zijn eigen hardware probeert te stelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
Hoe ‘printbaar’ is de toekomst? ‘Een paprika print je niet, die teel je’
Een paprika uit de 3D-printer, metalen gereedschap gevormd uit poeder, een geprinte medicijnpil of - ja echt, in Meerhoven staat er een - een geprint betonnen huis. De 3D-printer lijkt het antwoord op alles, maar is dat ook zo? Hoe ‘printbaar’ is de toekomst? Drie deskundigen aan het woord. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Bang dat er een virus op je telefoon staat? Zo weet je het zeker
Een virus of malware op je telefoon is wel het laatste dat je wilt. Zo check je of je smartphone besmet is. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
-
Geluid van alle kanten: zo werken verschillende surroundsets
Een goede surroundsound-geluidsinstallatie kan jou middenin je favoriete game of film plaatsen, maar hoe weet je welk systeem bij jou past? Met termen als 5.1, 7.1, Dolby Atmos en Spatial kun je soms door de bomen amper het bos meer zien. Wat betekenen deze termen, wat is het verschil en welke past bij jou? -
Dit zijn ze: de 7 beste smartphones van het jaar
Ook het voorbije jaar zijn we massaal smartphones blijven kopen. Daar heeft onder meer het Covid Safe Ticket heel wat mee te maken. Zo weet tech-expert bij Hardware.info Frank Everaardt. Hij geeft in dit overzicht de beste smartphones van 2021 mee, opgedeeld in zeven verschillende categorieën: van de snelste tot de stevigste en alles daartussen. -
Een razendsnelle router voor minder dan 100 euro: dit zijn de beste
Met wifi 6 zijn routers sneller dan ooit, en wie sneller draadloos internet wil hoeft helemaal niet diep in de buidel te tasten. We zetten twee van onze favoriete routers onder de 100 euro op een rij.