Luistert je smartphone je stiekem af via de microfoon?
Sommige mensen weten het zeker: ze worden afgeluisterd door hun telefoon. Hoe kunnen online reclames anders zó persoonlijk zijn? In theorie kan je telefoon op de achtergrond meeluisteren naar gesprekken, maar dat is slechts het halve verhaal. We scheiden de fabels van de feiten.
Je vertelt een vriend dat je volgend jaar op vakantie naar Zuid-Frankrijk wil, waarna je ineens overal advertenties voor campings en hotels ziet staan. Dat is vreemd, want je hebt hier nooit naar gegoogeld, over geschreven of met anderen over bericht. Het moet dus wel dat je telefoon op de achtergrond stiekem meeluistert, toch?
Het internet staat vol met verhalen van mensen die claimen dat ze worden afgeluisterd door Facebook, Google en anderen techbedrijven. Deze partijen zouden de gesprekken gebruiken om reclames nog persoonlijker te maken. Er is echter nooit bewijs van gevonden dat dit ook gebeurt.
Geen bewijs
Beveiligingsbedrijf Wandera nam de proef op de som door twee telefoons dertig minuten lang naar advertenties voor honden- en kattenvoer te laten luisteren. Vervolgens keken de onderzoekers of dit soort advertenties nu vaker op websites en social media voorbijkwamen. Dit was niet zo.
Een studie van de Amerikaanse Northeastern University wijst dezelfde kant uit. Onderzoekers checkten ruim 17.000 smartphone-apps en kwamen erachter dat geen enkele stiekem op de achtergrond meeluisterde.
Apple en Google luisteren mee, als je er naar vraagt
Virtuele assistenten van Apple en Siri hebben wel microfoons die met je meeluisteren, maar deze springen pas in actie als je de commando’s ‘Hé Siri’ of ‘Oké Google’ geeft. Nadat je een vraag hebt gesteld, valt die assistent weer in slaap.
Zowel Apple als Google zijn open over wat de assistent precies van je hoort. Google heeft ook een website waarop je kunt zien wanneer en wat je met de virtuele assistent bespreekt. Dit kun je eventueel ook weer verwijderen.
De techreuzen verzekeren dat ze buiten die stemcommando’s niet actief met je meeluisteren. Volgens de Nederlandse wet mag je ook niet zomaar afgeluisterd worden. Er zijn wel incidenten bekend van apps die dit tóch deden. Meestal gaven gebruikers hier zelf (onbewust) toestemming voor. Het is daarom belangrijk om altijd goed op te letten wanneer apps toegang tot je microfoon willen.
En ben je ondanks alle garanties toch bang voor je stemassistent? De speakers van Apple Google hebben fysieke schakelaars waarmee je de microfoons helemaal uitzet.
Bekijk hieronder onze video over smartphones:
Hoe weten reclamemakers zoveel?
De waarheid is dat adverteerders je helemaal niet hoeven af te luisteren om persoonlijke advertenties te maken. Daar zijn genoeg andere manieren voor die wél legaal zijn.
Veel reclamemakers doen aan behavioural advertising (gedragsreclame). Hierbij worden uitgebreide profielen van gebruikers gebouwd op basis van kenmerken als leeftijd, geslacht, locatie en interesses. Zo zijn grote techbedrijven inmiddels erg goed in voorspellen waar jij mogelijk geïnteresseerd in bent.
Dat gebeurt ook bij die bovengenoemde vakantie naar Zuid-Frankrijk. Je hebt misschien niet ernaar gezocht op Google, maar het algoritme is slim genoeg om soms te raden dat je vakantieplannen hebt.
Het zit allemaal tussen de oren
Onze hersenen spelen ook een rol. Het fenomeen van Baader-Meinhof laat zien dat wanneer je iets nieuws hebt ontdekt dit woord, object of deze naam plotseling overal lijkt op te duiken.
Wie met zijn hoofd al aan de Côte d’Azur op het strand ligt komt daarom ineens opmerkelijk veel advertenties voor campings in Zuid-Frankrijk tegen. Deze reclames waren er altijd al, maar vallen nu pas op.
Zo zet je de microfoon uit
Het is dus onwaarschijnlijk dat de microfoon van je telefoon je afluistert. Vind je dit alsnog geen fijne gedachte? Zet dan de microfoon van je smartphone zoveel mogelijk uit.
Op een iPhone ga je naar de Instellingen-app. Kies hier ‘Privacy’ en druk op ‘Microfoon’. De lijst laat zien welke iPhone-apps toegang tot je microfoon hebben. Tik op de schuifbalkjes om de toestemming in te trekken en de vakjes grijs te maken.
Heb je een Android-telefoon? De precieze aanwijzingen verschillen per merk, maar het komt erop neer dat je in het instellingenscherm op zoek moet naar een overzicht van alle apps. Tik vervolgens op ‘App-machtigingen’ (of iets dat erop lijkt) en ga naar ‘Microfoon’. Deze lijst laat zien welke apps de microfoon kunnen gebruiken. Druk op een app om deze toestemming (gedeeltelijk) in te trekken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Review
Samsungs nieuwe opvouwtelefoons zijn amper veranderd - en dat is oké
Eerder deze week presenteerde Samsung de opvolgers van zijn opvouwtelefoons: de Galaxy Z Fold 4 en Galaxy Z Flip 4. Beide lijken verdacht veel op hun voorgangers. Weinig vernieuwend, maar met deze twee toestellen is dat goed te begrijpen. -
PREMIUM
Op vakantie tv kijken: net als thuis voor de buis
Wie ook in het buitenland lekker tv wil kijken, moet soms door wat hoepels springen. Ook om te voorkomen dat je bij thuiskomst een gepeperde rekening op de deurmat vindt. -
PREMIUM
Techneuten Tim en Thijs ontmaskeren stropers in Afrika: ‘In de jungle heb je niks aan een gelikt product’
Ze ontwikkelden een goedkope drone om illegale houtkap te ontdekken, wisten van vijandige strijders in Oeganda vrienden te maken. Nu proberen ze de stropers in het Afrikaanse regenwoud te ontmaskeren. Tim en Thijs werken vanuit Den Haag aan wereldproblemen. Met behulp van slimme techniek. -
Uren geen Teams, Outlook en Office 365 door storing Microsoft, ook problemen bij Nederlandse overheden
Microsoft kampte sinds vanmorgen ongeveer 08.00 uur met een flinke storing in de online diensten van Office 365. Wereldwijd konden bedrijven lastig opstarten en in Nederland hadden onder meer ook de Tweede Kamer en gemeenten er last van. Na 13.30 uur meldde het techbedrijf dat de problemen opgelost zouden moeten zijn.
-
PREMIUM5
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Gebouw handmatig inspecteren? Door deze start-up kan dit nu vanuit je luie stoel
Gebouwinspecties zijn arbeidsintensieve en tijdrovende klussen. Je moet fysiek ergens heen en vervolgens het gebouw handmatig inspecteren. In heel veel situaties kan dat een stuk eenvoudiger, namelijk vanuit je luie stoel.