Volledig scherm
© AFP

‘Mensen staan minder te trappelen om voor Facebook en Google te werken’

Facebook is een minder aantrekkelijk bedrijf geworden om voor te werken. De site Glassdoor, waar mensen een recensie van hun werkgever kunnen plaatsen, kwam vandaag met zijn jaarlijkse ranglijst. Facebook is daarin gedaald van plek 7 naar plek 23, Google zakte van 8 naar 11.

HubSpot, vorig jaar 16de, is nu de populairste werkgever. Het softwarebedrijf wordt gevolgd door consultant Bain & Company en door DocuSign, dat elektronische handtekeningen maakt.

Op Glassdoor kunnen werknemers en zelfs sollicitanten hun mening geven over hun werkgever. Zo worden het sollicitatieproces, de salarisnormen en andere werkgerelateerde onderwerpen uitgebreid besproken en gerecenseerd. Veel jobhoppers maken gebruik van de website om bijvoorbeeld meer te weten te komen over het te verwachten salaris.

Er is ook kritiek op de website. Zo zouden werkgevers in het verleden hun mensen hebben aangespoord om positieve recensies achter te laten. Hetzelfde zou zijn gebeurd bij mensen die helemaal niet bij het bedrijf in kwestie werkten. Glassdoor zegt aan de kwaliteit te werken door alle recensies, die overigens anoniem zijn, handmatig te controleren.

Populairste

Facebook was twee jaar geleden nog de populairste werkgever. Google stond de afgelopen acht jaar steevast in de top tien. In 2015 stond het bedrijf zelfs eerste in de ranglijst. De bedrijven hebben veel lokkertjes, zoals gratis maaltijden, gratis vervoer tussen huis en werk, gratis wasserettes en speelruimtes.

Toch nemen werknemers daar geen genoegen mee. Medewerkers van Google zijn onder meer boos over de aanpak van seksueel wangedrag, de omgang met vakbonden en over een paar omstreden projecten, zoals kunstmatige intelligentie voor het Amerikaanse leger en de ontwikkeling van een gecensureerde zoekmachine voor de Chinese markt. 

Facebook op zijn beurt gaat van het ene politieke schandaal naar het andere. Vooral de leiding van Facebook krijgt lage cijfers. Medewerkers zijn bijvoorbeeld niet te spreken over de balans tussen werk en privéleven.

Ook andere techreuzen niet in trek

Ook andere techreuzen zijn weinig in trek. Apple, ooit vaste klant voor de top 25, was vorig jaar 71ste en staat nu 84ste. Amazon heeft voor het twaalfde jaar op rij de top 100 niet gehaald. LinkedIn zakte van 6 naar 12, Salesforce van 11 naar 34, Intuit van 38 naar 70.

Toch zijn er een paar uitzonderingen. Zo steeg Microsoft van 34 naar 21 en chipmaker Nvidia van 36 naar 20. Slack komt nieuw binnen op 69.