De beste oortjes op een rij
Volledig scherm
De beste oortjes op een rij © Sony

Met deze bluetooth-oortjes heb je nooit meer last van draden

Je tast er net iets dieper voor in je buidel dan voor een paar oortjes met draad, maar True Wireless-oortjes (volledig draadloos) zijn niettemin een enorme rage geworden. Dat komt omdat ze, voor hun prijs, heel wat audio-innovaties en slimme functies leveren.

Sony WF-1000XM3 (€ 249)

WHX1000
Volledig scherm
WHX1000 © Sony

Sony is de afgelopen jaren erg goed bezig wat audioproducten betreft. Het merk zet dat elan verder met deze set draadloze oordopjes die loepzuivere audio in je oren blazen: diepe, maar niet overheersende bassen, en een prima balans tussen hoge en lage tonen. Bovendien zijn ze ‘noise canceling’: een speciaal daarvoor ingebouwde chip wist geluiden uit je omgeving, zodat je alleen maar muziek hoort. Audiofreaks kunnen de bijbehorende app gebruiken om het geluid volledig naar eigen wens bij te stellen. Ook wie lange pendelritten voor de boeg heeft kan met een gerust hart vertrekken: de batterij in de oortjes zelf houdt het zes uur uit op een lading, degene die in de luxueuze bewaardoos zit doet daar nog eens achttien uur bij.

Sennheiser Momentum True Wireless (€ 249)

Sennheiser
Volledig scherm
Sennheiser © Sennheiser

Ook de Duitse audiogigant Sennheiser kwam eerder dit jaar met zijn eigen volledig draadloze in-ear-koptelefoons op de markt. Ze horen bij het prijzigere soort, maar voor dat geld krijg je wel doppen die een bepaalde luxe uitstralen. De bewaardoos is met grijze stof bekleed en komt zeer robuust over. De doppen zelf zijn behoorlijk groot en erg glad, maar mooi afgewerkt. De bediening vindt, net als bij de zonet genoemde Sony-set, plaats via touch. Wanneer je een van beide buds uit je oor haalt pauzeert de muziek automatisch. De rubberen dopjes – meegeleverd in de drie standaardformaten – zijn top qua comfort, maar bij gebrek aan vinnen wat betreft vasthoudendheid kwetsbaar. De Sennheiser Smart Control app (iOS & Android) is ook behoorlijk simplistisch. De batterij gaat een beloofde 4 uur mee.

Bang & Olufsen BeoPlay E8 (€ 150)

Bang & Olufsen
Volledig scherm
Bang & Olufsen © B&O

Deze oortjes van het Deense Bang & Olufsen waren prijzig toen ze op de markt kwamen, maar hebben sindsdien een fikse duik gemaakt in de winkelprijs. Ze zijn bijna geheel in het zwart uitgevoerd met aan de voorkant enkel een cirkelvormig touchpad met het B&O-logo, omgeven door een zilverkleurige rand. De bediening gaat volledig via die touchpads. B&O maakt daar slim gebruik van, door diverse functies specifiek aan een van de twee dopjes te koppelen. Zo brengt twee keer tikken op links je terug naar het vorige nummer, terwijl twee keer op rechts het volgende nummer in de playlist laat horen. Volgens Bang & Olufsen heeft de Beoplay E8 een accuduur van ongeveer 4 uur. De oplaadcase kan vervolgens nog twee keer de accu’s aanvullen.

Apple AirPods (€ 142)

Airpods
Volledig scherm
Airpods © Apple

Een van de pioniers in volledig draadloze oortjes was Apple. Met de nieuwe AirPods van het merk koop je lekker klinkende oordoppen die bij veel mensen comfortabel zitten, maar niet bij iedereen. Passen ze jou goed, dan klinken ze ook prima en zitten ze ook verrassend stevig. Dat was zo bij de oude, en bij de nieuwe is het niet anders. Ja, er zijn concurrerende modellen die zich beter houden in rumoerige omgevingen en die een betere batterijduur hebben. Toch zijn we nog steeds fan van de AirPods, ook van deze nieuwe editie. De combinatie van geluid, comfort en gebruiksgemak is nog steeds onovertroffen.

Samsung Galaxy Buds (€ 123)

Galaxy Buds
Volledig scherm
Galaxy Buds © Samsung

Die andere techreus die met zijn eigen draadloze oortjes kwam, voor gebruik bij zijn smartphones uiteraard, is Samsung. Hun Galaxy Buds zijn bovendien behoorlijk compact, en hun bediening verloopt via het aanraakgevoelige gedeelte dat bijna de gehele driver beslaat. De bediening is aan beide kanten gespiegeld: speel/pauze, volgende/vorige en een instelbare actie. Die laatste is standaard het aanroepen van de digitale assistent, maar dat kun je dus veranderen. Over de accuduur - meer dan 6 uur op één lading - valt weinig aan te merken.

 1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

  Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

  ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.
 2. Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in hightech-regio ‘Vechtdal Valley’
  PREMIUM
  Hightech

  Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in high­tech-re­gio ‘Vechtdal Valley’

  Wat is toch dat ‘Best bewaarde geheim van Hardenberg’? Masévon Group schermt ermee op een groot bord langs de N36 waar ze een nieuw pand bouwen voor een nieuwe tak: Masévon Advanced Systems. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in de hightech-branche rond Hardenberg. ,,Ik noem het hier Vechtdal Valley”, zegt CEO Henk Kieft, met een knipoog naar de beroemde techregio in Californië.