Met deze smartphones schiet je de mooiste foto's
Nieuwe smartphones worden natuurlijk over de hele lijn beter, maar vooral in de ingebouwde camera’s blijft de technologische ontwikkeling snel gaan. Dit zijn momenteel de vijf toestellen waarmee je de beste kiekjes maakt.
Delen per e-mail
OnePlus 8 Pro (vanaf 820 euro)
Main: 48 MP, f/1.78
Telelens: 8 MP, f/2.44
Kleurfilterlens: 5 MP, f/2.4
Ultragroothoeklens: 16 MP, f/2.2
De OnePlus 8 Pro heeft alle camera’s aan boord die momenteel standaard zijn bij high-end toestellen: groothoek-, ultragroothoek- en telecamera. Daarnaast is een zogeheten kleurencamera toegevoegd, om blitse filters over het beeld te gooien. Vaak is de ultragroothoek een beetje het ondergeschoven kindje bij high-end modellen, maar dat is hier dus niet het geval. Bij goede lichtomstandigheden staat hij uitstekend zijn mannetje, met goeie belichting en nauwkeurige kleuren. Ook de portretmodus is prima.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra (vanaf 930 euro)
Groothoek: 108MP, f/1.8
Ultragroothoek; 12MP, f/2.2
Telephoto: 12MP, f/3.0
Die niet zo fraaie camerabobbel van de Samsung Galaxy Note 20 Ultra kwam als een verrassing voor veel gebruikers, omdat Samsung meestal juist veel aandacht besteedt aan design. Er zit desondanks wél een uitstekende camera in. Nieuw aan de primaire camera in het toestel is de laserautofocus: daarmee kan de Note 20 Ultra de afstand tot objecten beter schatten, zeker in het donker. Ook de autofocus werkt zo snel als je van een high-end toestel verwacht. Verder is er niet zo gek veel veranderd ten opzichte van de S20-toestellen die eerder dit jaar verschenen.
Oppo Find X2 Pro (vanaf 1070 euro)
Groothoek: 48MP, f/1.7
Ultragroothoek: 48MP, f/2.2 aperture
Telephoto: 13MP, f/3.0
Oppo’s dure topmodel is op verschillende fronten indrukwekkend, en het cameraeiland hoort daar zeker bij. De primaire camera met grote sensor presteert erg goed bij weinig licht. De telelens met 5x optische zoom levert scherpe plaatjes af. Ook inzoomen naar 10x levert nog aardige foto’s op. Je kunt nog verdergaan, tot 60x, maar dat resulteert dan wel in een pixelbrij. Oppo gebruikt voor de ultragroothoekcamera een relatief grote sensor. Bij weinig licht presteert het toestel beter. De beeldhoek van de lens in de Find X2 Pro is dan weer een stuk kleiner dan bij andere toestellen.
iPhone 11 Pro (vanaf 860 euro)
Groothoek: 12MP, f/1.8
Ultragroothoek: 12MP, f/2.4
Telephoto: 12MP, f/2.0
Bij de iPhone 11-reeks was de camera een van de belangrijkste verbeteringen ten opzichte van de voorgaande generatie. De Pro-smartphones hebben net als hun voorgangers een camera met telelens, maar nieuw is de camera met ultragroothoeklens. Het schakelen tussen de diverse camera’s gaat soepeler dan we ooit hebben gezien. Het beeld staat stil tijdens het schakelen en het is bijna alsof je door dezelfde lens blijft kijken. Eveneens belangrijk is de aanwezigheid van een nachtmodus.
Apple had een achterstand op het gebied van fotograferen bij slechte lichtomstandigheden, en haalde die met de 11-reeks in. Een hele handige nieuwe functie in de camera-app is dat je foto’s van de primaire camera achteraf opnieuw kunt uitsnijden om de compositie te wijzigen. Dat gebeurt met informatie van de ultragroothoeklens. Waar Apple nog wel wat achterloopt op de concurrentie is de slow motion-modus.
Huawei P40 Pro (vanaf 640 euro)
Groothoek: 50 MP, f/1.9
Ultragroothoek: 40 MP, f/1.8
Telephoto: 12 MP, f/3.4
De aanhoudende malaise tussen Huawei en Google zorgt er mede voor dat de P40 Pro minder interessant werd voor sommige gebruikers (Huawei mag geen Google-apps aanbieden), maar dat maakt de camera niet minder goed. De primaire sensor is nog een slag groter geworden dan die van voorganger P30, wat meer lichtopbrengst en minder ruis geeft. Ook bij de breedbeeld- of ultragroothoekstand valt direct op hoeveel meer detail de P40 Pro laat zien. De nieuwe camera-interface is ook een stap vooruit voor Huawei, wegens iets minder druk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMTopman ASML
Hoe houd je techreuzen China en de VS bij? ‘Meer ondernemersmentaliteit tonen’
De moeder van alle innovaties is die van ASML. De steeds weer betere chips die de machines van het Veldhovense bedrijf maken, staan aan de basis van de meeste innovaties. Topman Peter Wennink geeft zijn visie. -
Netflix komt dit jaar met shuffle-functie
Streamingdienst Netflix komt in de eerste helft van 2021 met een shuffle-knop. Dat heeft het bedrijf deze week laten weten bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers. -
Nieuwjaarsschoonmaak! Deze hypermoderne stofzuigers raden we aan
Tijd voor de nieuwjaarsschoonmaak! Heb jij ook een trouwe viervoeter in huis rondlopen? Hoe tof huisdieren ook zijn, één belangrijk nadeel is wel dat je echt vaker moet stofzuigen, zeker als je langharigen hebt. Kijk dus sowieso uit naar een stofzuiger die specifiek geschikt is om dierenharen te verwijderen. -
PREMIUM
Als je kinderen (te) veel gamen: 7 vragen over de aantrekkingskracht van schermspelletjes
‘Als de gevaren van gamen echt zo groot zijn als iedereen denkt, hoe begeleid ik dan mijn zoon of dochter daarbij?’ Koen Schobbers en Deirdre Enthoven beantwoorden vijftig van dit soort vragen in hun boek Mijn gamende kind, dat deze week verschijnt. Dit zijn er alvast zeven. -
Twitter, Facebook én Instagram blokkeren accounts Trump
Na Twitter hebben ook Facebook en Instagram maatregelen genomen tegen Donald Trump. Het Facebook-account van de Amerikaanse president is voor 24 uur geblokkeerd vanwege ‘twee overtredingen van het beleid’ van het medium.
-
PREMIUMVideo
‘Covid-tech’ steelt de show op elektronicabeurs CES
De CES in Las Vegas is de hoogmis voor de makers van technologische snufjes. Dit jaar is de Consumer Electronics Show vanwege corona volledig digitaal. De noviteiten zijn er niet minder om en ‘covid-tech’ steelt de show. -
Vivo toont smartphone met afneembare uitklapcamera
Vivo heeft een smartphone gepresenteerd met een afneembare selfiecamera. De camera schuift uit de behuizing omhoog, waardoor hij geen ruimte van het scherm afsnoept. Het uitgeschoven gedeelte kun je vervolgens loskoppelen en draadloos bedienen. Het gaat vooralsnog om een concept. -
Dit zijn de meest energiezuinige wasmachines
Er is een reden waarom zo veel mensen goed letten op het energielabel van een nieuwe wasmachine: de aankoopprijs mag misschien een tikkeltje duurder zijn, dat haal je er achteraf dubbel en dik weer uit door een lagere energierekening. Vier interessante modellen op een rij.