Team NL BMX en TU Delft testen de start van de BMX'ers op sportpark Papendal. Met een speciale crank op de BMX van Niek Kimmann testen de onderzoekers de krachten die vrijkomen tijdens de start.
Volledig scherm
PREMIUM
Team NL BMX en TU Delft testen de start van de BMX'ers op sportpark Papendal. Met een speciale crank op de BMX van Niek Kimmann testen de onderzoekers de krachten die vrijkomen tijdens de start. © ANP/Guus Schoonewille

Met dit speciale meetinstrument vliegen ‘relaxte’ BMX’ers van het startblok af

Technische DienstVeel briljante ideeën blinken uit in eenvoud en roepen de vraag op: waarom bestaat dit niet al lang? In de rubriek Technische Dienst portretteren wij start-ups en hun geniale hersenspinsels. Hoe kwamen ze tot dit plan en wat was er nodig om het te realiseren?

 1. Hoe vind je dat ene kapotte zonnepaneel tussen duizenden exemplaren?
  PREMIUM
  Technische Dienst

  Hoe vind je dat ene kapotte zonnepa­neel tussen duizenden exemplaren?

  Zonne-energie is niet meer weg te denken uit ons leven. Grote zonneparken leveren stroom voor miljoenen huishoudens. Het onderhoud van die parken is een behoorlijke klus. Vind maar eens dat ene kapotte zonnepaneel tussen al die duizenden exemplaren. Dankzij de kunstmatige intelligentie (AI) van het Delftse bedrijf Birds.ai is een defect zo gespot. Camiel Verschoor vertelt erover in de rubriek Technische Dienst.
 1. Hoe keken de Ruinerwold-kinderen naar de documentaire?
  Play

  Hoe keken de Ruinerwold-kinderen naar de documentai­re?

 2. Winkelen zonder afspraak in Apeldoorn: 'We hebben geen keus'
  Play

  Winkelen zonder afspraak in Apeldoorn: 'We hebben geen keus'