Volledig scherm
© AFP

Microsoft weigert software met gezichtsherkennings te verkopen aan politie

Microsoft heeft geweigerd gezichtsherkenningssoftware te verkopen aan de politie in het Amerikaanse Californië. Zij was van plan het systeem te gebruiken voor bodycams en camera's op politieauto’s. Volgens Microsoft zou dat er echter toe kunnen leiden dat vrouwen en minderheden buitenproportioneel vaak onschuldig worden aangehouden.

Het systeem zou verschillende vrouwen en minderheden namelijk minder goed uit elkaar kunnen houden, omdat het voornamelijk wordt getraind met foto's van witte mannen. Volgens persbureau Reuters blijkt uit verschillende onderzoeken dat systemen met kunstmatige intelligentie vaker fouten maken met het identificeren van vrouwen en minderheden.

,,Altijd als ze (de politie, red.) iemand stoppen, willen ze een gezichtsscan doen’’, zegt Brad Smith, president bij Microsoft. Die scan wordt dan door een database met verdachten gehaald. Maar Smith verwachtte veel onjuiste uitkomsten. ,,We hebben ze verteld dat deze technologie niet was waar ze naar op zoek zijn.’’

Vrijheden van burgers

De topman deed zijn uitspraken tijdens een conferentie op de Stanford University. Hij zei ook dat Microsoft de software heeft geweigerd te installeren op een cameranetwerk van een onbekende hoofdstad. Volgens de Microsoft-topman zou het fundamentele vrijheden van de burgers in die stad in gevaar kunnen brengen. Smith wilde niet zeggen om welke stad het gaat.

Het nee-verkopen aan deze instanties betekent niet dat Microsoft helemaal niet aan overheidsinstellingen verkoopt. Aan een Amerikaanse gevangenis verkocht Microsoft wel haar intelligente software. De overweging daar was dat een gevangenis een afgesloten gebied is en dat het juist de veiligheid zou vergroten.

 1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

  Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

  ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.
 2. Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in hightech-regio ‘Vechtdal Valley’
  PREMIUM
  Hightech

  Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in high­tech-re­gio ‘Vechtdal Valley’

  Wat is toch dat ‘Best bewaarde geheim van Hardenberg’? Masévon Group schermt ermee op een groot bord langs de N36 waar ze een nieuw pand bouwen voor een nieuwe tak: Masévon Advanced Systems. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in de hightech-branche rond Hardenberg. ,,Ik noem het hier Vechtdal Valley”, zegt CEO Henk Kieft, met een knipoog naar de beroemde techregio in Californië.