Volledig scherm
© Getty Images

Miljoenen computers kwetsbaar na fout met Intel-chips: ‘Update Windows meteen’

Er zijn opnieuw grote fouten ontdekt in Intel-chips. Onderzoekers van securitybedrijf BitDefender hebben de kwetsbaarheid gevonden waarmee cybercriminelen toegang krijgen tot computers van Windows. Het is het vierde lek in twee jaar tijd bij de chipfabrikant. Het advies luidt: update Windows meteen.

Smartphones, Mac-apparaten en tablets zijn niet vatbaar voor de kwetsbaarheid, meldt het bedrijf. Volgens Bright zijn in potentie miljoenen pc's, laptops en servers kwetsbaar. Dat zijn wel apparaten met een processor van na 2012. 

Windows heeft al een update uitgerold om het lek te dichten. Consumenten kunnen die meteen downloaden en installeren. Eerder ontdekten onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam dat de chips vatbaar zijn voor hackers. Daar maakten kwaadwillenden misbruik van de berekeningen die een processor al doet voordat een taak wordt uitgevoerd op een computer. Daardoor kan de computer sneller worden. Deze 'speculatieve berekeningen’ waren door het lek onbeveiligd beschikbaar.

Dat gat werd snel gedicht, maar er bestond nog een manier om toegang te krijgen tot deze informatie. BitDefender vond dat lek en heeft Intel en Microsoft de tijd gegeven om een fix te maken. Nu die oplossing er is, is het lek gepubliceerd. BitDefender zegt echter dat een nieuw lek een kwestie van tijd is. 

Alhoewel het lek dus openbaar is, is het bijzonder lastig te gebruiken. Hackers moeten flinke expertise hebben om daadwerkelijk iets te kunnen met het lek. Bij particulieren zullen de slachtoffers dus wel meevallen, in tegenstelling tot de traditionele phishing- en ransomware-hacks. Bij bedrijven is het risico hoger, aldus Bright.

 1. Man verliest één miljoen euro met bankpasfraude: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Man verliest één miljoen euro met bankpas­frau­de: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Een man uit het noorden van Nederland is begin september slachtoffer geworden van de grootste ‘phishingzaak’ in Europa: cybercriminelen plukten in één nacht tijd maar liefst één miljoen euro van zijn bankrekening. De man had zijn bankpas opgestuurd om in te wisselen voor een nieuwe. Het slachtoffer moet nog maar afwachten of hij het geroofde geld terugkrijgt. ‘Dit is een heel opmerkelijke zaak'.
 2. Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder
  Review

  Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder

  Als er een laptop is die de gemoederen kan laten oplopen, dan is het wel de MacBook Pro van Apple. In 2016 was er reden genoeg voor discussie, want Apple had het ontwerp van zijn duurste laptop behoorlijk aangepast. Niet iedereen was even blij met die wijzigingen en vooral het nieuwe toetsenbord kwam Apple op behoorlijk veel kritiek te staan, niet in de laatste plaats omdat het toetsmechanisme gevoelig was voor stof en vuil, waardoor toetsen konden blijven hangen.
 3. Apple AirPods Pro: vooruitgang om voor te sparen
  Review

  Apple AirPods Pro: vooruit­gang om voor te sparen

  Het is nu bijna drie jaar geleden dat Apple de eerste AirPods uitbracht. De draadloze bluetoothoordopjes hebben veel positiviteit gebracht, maar ook negativiteit, zou je kunnen zeggen. Positief in de zin van het product zelf. Hoewel er zeker wat aan te merken valt op de eerste en tweede generatie AirPods, was de combinatie van geluid, comfort en gebruiksgemak wat ons betreft onovertroffen. Het waren ook toen al niet de allerbeste dopjes wat geluidskwaliteit betreft en ze pasten ook niet bij iedereen even goed in de oren bijvoorbeeld, maar voor veruit de meesten zijn de AirPods ook nu nog ideaal.