Volledig scherm
© REUTERS

Minder nep-vriendschapsverzoeken? Facebook sluit dubbel zoveel fakeprofielen als vorig jaar

Facebook treedt naar eigen zeggen hard op tegen nepprofielen op het gelijknamige platform en  Instagram. De techreus zou twee keer zoveel accounts hebben gesloten als vorig jaar, zo schrijft het bedrijf in een rapport

Facebook sloot tussen april en september van dit jaar 3,2 miljard nepprofielen. Vorig jaar waren dat er nog 1,5 miljard. De accounts worden vaak ingezet voor spam, oplichting of het beïnvloeden van verkiezingen. Zo werd de Amerikaanse presidentsverkiezing beïnvloed door veelal uit Rusland afkomstige profielen. Veel gebruikers van het platform klagen al maanden over de grote hoeveelheid vriendschapsverzoeken van nepprofielen die zij krijgen. Of het probleem door het harde optreden van Facebook nu is opgelost, lijkt onwaarschijnlijk. Het totaal aantal fakeaccounts is namelijk niet bekend. 

Miljoenen haatzaaiende berichten

Facebook, dat de laatste tijd nogal onder vuur kwam te liggen vanwege het schenden van privacyregels, wordt volgens topman Mark Zuckerberg onterecht bekritiseerd. Ze zijn namelijk open over de aantallen verwijderde berichten. In de afgelopen periode werden bijvoorbeeld ruim 11 miljoen haatzaaiende of op andere wijze verwerpelijke berichten verwijderd. Hieronder vallen kinderporno, het aanbieden van wapens en drugs, zelfverminking en het verspreiden van terroristische ideeën. 

John de Mol won begin deze week zijn rechtszaak tegen Facebook. De naam van de mediamagnaat werd gebruikt voor misleidende bitcoin-advertenties. Facebook kan zich daarin niet verschuilen achter de rol van ‘neutraal doorgeefluik’, oordeelde de Amsterdamse rechtbank.