Volledig scherm
© REUTERS

Minder nep-vriendschapsverzoeken? Facebook sluit dubbel zoveel fakeprofielen als vorig jaar

Facebook treedt naar eigen zeggen hard op tegen nepprofielen op het gelijknamige platform en  Instagram. De techreus zou twee keer zoveel accounts hebben gesloten als vorig jaar, zo schrijft het bedrijf in een rapport

Facebook sloot tussen april en september van dit jaar 3,2 miljard nepprofielen. Vorig jaar waren dat er nog 1,5 miljard. De accounts worden vaak ingezet voor spam, oplichting of het beïnvloeden van verkiezingen. Zo werd de Amerikaanse presidentsverkiezing beïnvloed door veelal uit Rusland afkomstige profielen. Veel gebruikers van het platform klagen al maanden over de grote hoeveelheid vriendschapsverzoeken van nepprofielen die zij krijgen. Of het probleem door het harde optreden van Facebook nu is opgelost, lijkt onwaarschijnlijk. Het totaal aantal fakeaccounts is namelijk niet bekend. 

Miljoenen haatzaaiende berichten

Facebook, dat de laatste tijd nogal onder vuur kwam te liggen vanwege het schenden van privacyregels, wordt volgens topman Mark Zuckerberg onterecht bekritiseerd. Ze zijn namelijk open over de aantallen verwijderde berichten. In de afgelopen periode werden bijvoorbeeld ruim 11 miljoen haatzaaiende of op andere wijze verwerpelijke berichten verwijderd. Hieronder vallen kinderporno, het aanbieden van wapens en drugs, zelfverminking en het verspreiden van terroristische ideeën. 

John de Mol won begin deze week zijn rechtszaak tegen Facebook. De naam van de mediamagnaat werd gebruikt voor misleidende bitcoin-advertenties. Facebook kan zich daarin niet verschuilen achter de rol van ‘neutraal doorgeefluik’, oordeelde de Amsterdamse rechtbank.

 1. Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Citrix-servers uit

  Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Ci­trix-ser­vers uit

  Kamerleden en medewerkers van de Tweede Kamer kunnen voorlopig niet vanuit huis werken. Vanwege zorgen over de veiligheid van het thuiswerksysteem van Citrix, heeft de Kamer het systeem uitgeschakeld. Verschillende gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam en Rotterdam besloten vandaag eveneens uit voorzorg alle Citrix-servers uit te schakelen. De server, waarmee onder meer op andere plekken ingelogd kan worden op een beveiligd netwerk, kampt met beveiligingsproblemen.
 2. Nederlander (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoorden
  Video

  Nederlan­der (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoor­den

  Een 22-jarige Nederlander wordt door internationale instanties gezien als een belangrijke spil in de grootschalige handel van privacygevoelige gegevens. De man uit Arnhem wordt verdacht van directe betrokkenheid bij een beruchte zoekmachine die voor twee dollar per dag toegang gaf tot meer dan twaalf miljard gestolen inlognamen en wachtwoorden. Zijn vermoedelijke compagnon, een man uit Noord-Ierland, is eveneens aangehouden. Samen verdienden ze meer dan twee ton.