Nee, je moet een natte smartphone niet in rijst leggen: tech-expert legt uit wat je wél kunt doen
We leven in een mooie tijd waarin we zorgeloos door de regen kunnen wandelen zonder die broodnodige Instagram-sessie te moeten verstoren. Maar ook onze nieuwe ‘waterbestendige’ smartphones hebben hun limiet, zo blijkt. Tech-expert Ritesh Chugh legt stap voor stap uit wat je moet doen als je telefoon in water is gevallen.
Want ‘waterbestendig’ betekent natuurlijk niet dat je toestel volledig immuun is voor water. Het betekent wél dat je gerust je smartphone een keer of twee kunt laten vallen in de wc-pot, zolang je hem er snel weer uitvist - en grondig reinigt. Dus, een tijdelijke weerstand tegen water voordat er schade optreedt? Ja. Een excuus om met je mobieltje te gaan zwemmen? Nee.
De Italiaanse mededingingsautoriteit tikte Apple vorig jaar nog op de vingers voor die misleidende reclame. De smartphonefabrikant claimde dat verschillende iPhone-modellen waterbestendig waren, maar verduidelijkte niet dat dit enkel onder specifieke omstandigheden het geval is, aldus de waakhond. Apple kreeg een boete in de bus van (amper) 10 miljoen euro.
Hoe waterdicht is een smartphone dan wél?
De stof- en waterbestendigheid van een toestel worden aangegeven door de zogenoemde International Protection Rating (IP). De IP-waarde van een elektronisch apparaat geeft aan hoe goed het beveiligd is tegen de indringing van zowel vaste stoffen als vloeistoffen.
De code bestaat altijd uit twee cijfers, waarbij het eerste cijfer de bescherming tegen vaste stoffen aanduidt en het tweede cijfer de resistentie tegen vloeistoffen. Zo is een telefoon met een IP68-classificatie volledig beschermd tegen stof, vuil en zand (6), én tegen een onderdompeling in water tot een diepte van ‘meer dan een meter’ (8).
Maar bij die 8 zit een addertje onder het gras: smartphonefabrikanten zijn namelijk zelf verantwoordelijk om de exacte diepte en tijd van die onderdompeling te bepalen.
Ter vergelijking: de paradepaardjes van Apple (iPhone 12) en Samsung (Galaxy S21) lopen te koop met een IP68-classificatie. Maar laten we ook de kleine lettertjes onderaan de pagina onder de loep nemen. De iPhone 12 kan een duik nemen van 30 minuten op een maximale diepte van 6 meter voor er ernstige schade optreedt, terwijl de onderdompelingslimiet van de Galaxy S21 de grens trekt bij 30 minuten op 1,5 meter diepte.
Deze testen worden overigens uitgevoerd in zoet water. Als u een glas water omstoot zal uw loyale kompaan het niet eens voelen, maar een duik in de oceaan is dus uit den boze.
Hoe controleer ik of er waterschade is?
De meeste smartphones zijn voorzien van een interne indicatorstrip die verkleurt wanneer hij in contact komt met water. Gewoonlijk vind je de strip terug in de opening waar de simkaart hoort. Let op: een verkleurde strip zorgt er meestal voor dat je mobiele vriend niet meer in aanmerking komt voor de standaard fabrieksgarantie.
Als je een recenter toestel hebt, dan krijg je mogelijk een notificatie wanneer er vocht in de oplaadpoort wordt gedetecteerd. Deze melding verdwijnt ook pas als de poort weer droog is.
Maar wat doe ik dan bij waterschade?
,,Een nacht in een afgesloten doos met ongekookte witte rijst”, zo luidt de raad van Tante Kaat al sinds jaar en dag. Talloze praktijktesten wezen echter al uit dat dit advies met een korrel zout genomen moet worden. Zo toonde een test van smartphoneverkoper Gazelle aan dat een zakje silicagel, wat vaak bij nieuwe schoenen of tassen zit veel effectiever is. Ook couscous helpt beter om je smartphone te redden dan ongekookte witte rijst.
Ritesh Chugh, hoofddocent in informatiesystemen en analyse aan de CQUniversity in Australië, legt bij The Guardian uit wat je wél kan doen, in negen stappen:
1. Zet het toestel onmiddellijk uit.
2. Is de smartphone waterbestendig maar morste je er een andere vloeistof (bijvoorbeeld frisdrank) overheen? Dan raden zowel Apple als Samsung aan om het toestel onder te dompelen in stilstaand kraanwater (maar niet onder een lopende kraan, want dat kan schade veroorzaken).
3. Veeg het toestel droog met keukenpapier of een zachte doek.
4. Schud het toestel voorzichtig om het water uit de oplaadpoorten te verwijderen, maar vermijd krachtig schudden - dit kan de vloeistof namelijk verder verspreiden.
5. Verwijder de simkaart.
6. Gebruik een spuitbus met perslucht om het water uit de simkaartlade en andere openingen te blazen. Let op: gebruik hier géén hete haardroger voor.
7. Leg de smartphone voor een ventilator, met de oplaadpoort richting de luchttoevoer.
8. Leg je toestel in een luchtdichte verpakking vol met silicagelpakketten of een ander droogmiddel zoals rauwe couscous. Die helpen het vocht te absorberen.
9. Laad de smartphone pas op als je zeker weet dat hij droog is. Apple raadt zelfs aan ten minste vijf uur te wachten nadat een telefoon droog lijkt (of totdat de notificatie is verdwenen).
Heb je alle bovenstaande stappen doorlopen en zit je nog steeds met een defect toestel? Probeer de telefoon dan niet zelf te openen, en contacteer een professional.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Geen zin in pottenkijkers? Zo maak je jouw huis onherkenbaar in Google Street View
Google heeft de wereld zó grondig vastgelegd, dat iedereen bij jouw huis een kijkje kan nemen via Streetview. Gelukkig kun je daar iets aan doen. -
VIDEO
Eerste indruk: de nieuwe opvouwtelefoons van Samsung zijn vooral veel goedkoper
Samsungs gebruikelijke najaarsevenement stond dit jaar in het teken van twee nieuwe opvouwtelefoons: de Galaxy Z Flip 3 en Z Fold 3. Is dit het moment om over te stappen op zo’n ‘foldable’, nu ze eindelijk wat goedkoper worden? -
Vederlicht of een vouwbaar scherm: deze fancy laptops zijn absolute aanraders volgens onze techexpert
De meeste mensen kijken bij de keuze van een laptop – en terecht – naar hoe vlot het toestel werkt. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Wil je kunnen uitpakken met een fancy laptop? Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers kiest drie unieke toestellen uit die je nu kunt kopen. Opgelet: goedkoop kom je er hier niet vanaf. -
PREMIUMEnergie2
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
-
-
Dit weten we al over de iPhone 13
Traditiegetrouw kondigt Apple in september een nieuwe iPhone aan. Wat weten we al over de iPhone 13, die in 2021 moet verschijnen? We zetten de geruchten op een rij. -
Tak van Amerikaanse politie gehackt: ‘Enorm incident’
De Marshals Service, een belangrijke tak van het Amerikaanse ministerie van Justitie, is het slachtoffer geworden van een grootschalige aanval met ransomware. Ingewijden zeggen tegen persbureau Bloomberg dat het gaat om een ,,enorm incident”, waarbij ook persoonsgegevens van verdachten en medewerkers op straat zijn beland.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer