Volledig scherm
© AP

Nieuwe manier ontdekt om slimme luidsprekers af te luisteren

Onderzoekers van het Berlijnse Security Research Labs (SRLabs) hebben een manier gevonden om gebruikers van slimme luidsprekers van Google en Amazon om de tuin te leiden zodat ze afgeluisterd kunnen worden. De techniek kan ook misbruikt worden voor ‘vishing’, phishing via stemcommando’s.

De veiligheidsonderzoekers ontwikkelden enkele op het eerste gezicht onschuldige uitbreidingen voor de slimme speakers Alexa (Amazon) en Google Nest. Zo denkt een gebruiker bijvoorbeeld dat de uitbreiding dient om een horoscoop voor te lezen. In werkelijkheid laat de toepassing bijvoorbeeld na het voorlezen van de horoscoop of een valse foutmelding een stilte vallen, waarna een moment van afluisteren volgt. 

Ook kan het dat de toepassing na een moment van stilte zegt dat er belangrijke updates klaarstaan en vraagt om het wachtwoord van de speaker in te spreken. Op die manier zouden kwaadwillende hackers nietsvermoedende speakereigenaars kunnen afluisteren of hun gegevens ontfutselen.

SRLabs lichtte de techbedrijven in over de bevindingen. Amazon en Google beloven maatregelen om malafide apps tegen te houden. 

Afluisteren

Afluisterpraktijken zijn sowieso een heikel punt voor de techgiganten. Ze kwamen vrijwel allemaal het afgelopen jaar in het nieuws door afluisterende medewerkers. Dat werd gedaan om de dienst te verbeteren en werd vermeld in de voorwaarden, maar dat moest duidelijker. Inmiddels moeten mensen specifiek toestemming geven voor de praktijken.

 1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

  Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

  ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.
 2. Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in hightech-regio ‘Vechtdal Valley’
  PREMIUM
  Hightech

  Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in high­tech-re­gio ‘Vechtdal Valley’

  Wat is toch dat ‘Best bewaarde geheim van Hardenberg’? Masévon Group schermt ermee op een groot bord langs de N36 waar ze een nieuw pand bouwen voor een nieuwe tak: Masévon Advanced Systems. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in de hightech-branche rond Hardenberg. ,,Ik noem het hier Vechtdal Valley”, zegt CEO Henk Kieft, met een knipoog naar de beroemde techregio in Californië.