Volledig scherm
© ANP XTRA

Ook Microsoft luistert mee met Skype-gesprekken

Microsoft laat onderaannemers luisteren naar bepaalde gesprekken die gevoerd worden via de vertaalfunctie in zijn app Skype of via de spraakassistent Cortana. Dat meldt internetmagazine Vice, dat zegt over interne documenten, screenshots en audio-opnames te beschikken. 

Eerder kwamen Google, Apple en Amazon al in opspraak omdat ze medewerkers laten luisteren naar opnames van hun spraakassistenten. Ze doen dat naar eigen zeggen om fouten uit het systeem te halen. De medewerkers krijgen geen persoonsgegevens bij wat ze horen, maar sommige opnames geven toch privégegevens weg. Vice kreeg nu ook geluid van Skype te horen waarin mensen intieme gesprekken hebben over persoonlijke problemen.

Skype lanceerde in 2015 een dienst waarmee gebruikers bijna realtime vertalingen krijgen tijdens video- en telefoongesprekken. Daarbij zet Microsoft artificiële intelligentie in, maar nu blijkt dat er ook mensen aan te pas komen om het systeem te verbeteren. Op zijn website zegt Skype wel dat het de conversaties analyseert, maar het zegt er niet bij dat mensen luisteren naar de gesprekken. Ook in de privacy policy van Microsoft wordt dat niet verduidelijkt, zegt Vice.

Een woordvoerder van Microsoft zegt dat het bedrijf toestemming vraagt aan klanten alvorens stemgegevens te verzamelen en te gebruiken. Nog volgens het bedrijf zijn de geanonimiseerde audiogegevens alleen beschikbaar voor onderaannemers via een veilig onlineportaal. Volgens een klokkenluider kunnen de medewerkers hun luisterwerk via telewerk van thuis uit doen. 

 1. Man verliest één miljoen euro met bankpasfraude: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Man verliest één miljoen euro met bankpas­frau­de: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Een man uit het noorden van Nederland is begin september slachtoffer geworden van de grootste ‘phishingzaak’ in Europa: cybercriminelen plukten in één nacht tijd maar liefst één miljoen euro van zijn bankrekening. De man had zijn bankpas opgestuurd om in te wisselen voor een nieuwe. Het slachtoffer moet nog maar afwachten of hij het geroofde geld terugkrijgt. ‘Dit is een heel opmerkelijke zaak'.
 1. Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder
  Review

  Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder

  Als er een laptop is die de gemoederen kan laten oplopen, dan is het wel de MacBook Pro van Apple. In 2016 was er reden genoeg voor discussie, want Apple had het ontwerp van zijn duurste laptop behoorlijk aangepast. Niet iedereen was even blij met die wijzigingen en vooral het nieuwe toetsenbord kwam Apple op behoorlijk veel kritiek te staan, niet in de laatste plaats omdat het toetsmechanisme gevoelig was voor stof en vuil, waardoor toetsen konden blijven hangen.
 2. Apple AirPods Pro: vooruitgang om voor te sparen
  Review

  Apple AirPods Pro: vooruit­gang om voor te sparen

  Het is nu bijna drie jaar geleden dat Apple de eerste AirPods uitbracht. De draadloze bluetoothoordopjes hebben veel positiviteit gebracht, maar ook negativiteit, zou je kunnen zeggen. Positief in de zin van het product zelf. Hoewel er zeker wat aan te merken valt op de eerste en tweede generatie AirPods, was de combinatie van geluid, comfort en gebruiksgemak wat ons betreft onovertroffen. Het waren ook toen al niet de allerbeste dopjes wat geluidskwaliteit betreft en ze pasten ook niet bij iedereen even goed in de oren bijvoorbeeld, maar voor veruit de meesten zijn de AirPods ook nu nog ideaal.