Volledig scherm
© AP

Pijnlijk: ‘Hololens’-demonstratie loopt volledig in de soep

Tijdens een demonstratie van de augmented reality-bril Hololens van Microsoft kon je een speld horen vallen. Wat een speciale presentatie moest worden van de eerste maanlanding met de Apollo 11 in augmented reality, liep uit op een leeg, stil scherm.

Augmented reality

Met augmented reality (AR) is het mogelijk om in (live-)beelden van de echte wereld computerelementen toe te voegen. Zo kunnen er bijvoorbeeld 3D-objecten worden toegevoegd aan beelden van de echte wereld om informatie of een spelelement toe te voegen. Met een AR-bril als de Hololens worden de computerobjecten vermengd met het echte beeld. 

Apollo 11

De presentatie werd gedaan tijdens de jaarlijkse Microsoft-conferentie Built. Voor de presentatie werd John Knoll van Lucasfilm, het productiebedrijf achter onder andere de Star Warsfilms, opgetrommeld. Hij werd bijgestaan door Andy Chaikin, de schrijver van A Man on the Moon, dat gedetailleerd het verhaal vertelt van de bemanning van de Apollo 11.

Unreal Engine

Er zou worden getoond hoe de animaties van de gamesoftware van Unreal Engine eruit zien in de AR-bril. Die software wordt - naast de Unreal-serie zelf - onder meer gebruikt in games als Fortnite, PlayerUnknown's Battlegrounds en Gears of War. Maar na de aankondiging van wat er allemaal mogelijk is, bleef het pijnlijk stil. 

Tekst gaat verder onder video

Lange stilte

Na tien seconden werd de stilte doorbroken. ,,Nou, het lijkt er op dat het doen van een live-demonstratie moeilijker is dan een maanlanding maken.” Daarop volgt nog een bedankje aan het publiek en een ongemakkelijk lachje en vervolgens benen de twee van het podium af.

Microsoft heeft nog wel beelden van een repetitie online gezet waarin het wél goed gaat.

 1. Man verliest één miljoen euro met bankpasfraude: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Man verliest één miljoen euro met bankpas­frau­de: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Een man uit het noorden van Nederland is begin september slachtoffer geworden van de grootste ‘phishingzaak’ in Europa: cybercriminelen plukten in één nacht tijd maar liefst één miljoen euro van zijn bankrekening. De man had zijn bankpas opgestuurd om in te wisselen voor een nieuwe. Het slachtoffer moet nog maar afwachten of hij het geroofde geld terugkrijgt. ‘Dit is een heel opmerkelijke zaak'.
 2. Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder
  Review

  Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder

  Als er een laptop is die de gemoederen kan laten oplopen, dan is het wel de MacBook Pro van Apple. In 2016 was er reden genoeg voor discussie, want Apple had het ontwerp van zijn duurste laptop behoorlijk aangepast. Niet iedereen was even blij met die wijzigingen en vooral het nieuwe toetsenbord kwam Apple op behoorlijk veel kritiek te staan, niet in de laatste plaats omdat het toetsmechanisme gevoelig was voor stof en vuil, waardoor toetsen konden blijven hangen.
 3. Apple AirPods Pro: vooruitgang om voor te sparen
  Review

  Apple AirPods Pro: vooruit­gang om voor te sparen

  Het is nu bijna drie jaar geleden dat Apple de eerste AirPods uitbracht. De draadloze bluetoothoordopjes hebben veel positiviteit gebracht, maar ook negativiteit, zou je kunnen zeggen. Positief in de zin van het product zelf. Hoewel er zeker wat aan te merken valt op de eerste en tweede generatie AirPods, was de combinatie van geluid, comfort en gebruiksgemak wat ons betreft onovertroffen. Het waren ook toen al niet de allerbeste dopjes wat geluidskwaliteit betreft en ze pasten ook niet bij iedereen even goed in de oren bijvoorbeeld, maar voor veruit de meesten zijn de AirPods ook nu nog ideaal.