Rapport: Europese regeringen hacken telefoons van burgers en niemand die dat controleert
Er moet Europees toezicht komen op afluisterpraktijken door lidstaten. Afluisterapparatuur wordt nu op grote schaal misbruikt: landen beroepen zich op hun nationale veiligheid, terwijl dat in veel gevallen helemaal niet aan de orde is.
Dat is de belangrijkste conclusie van een rapport dat Europarlementariër Sophie in ‘t Veld vanmorgen heeft gepresenteerd in Brussel. Spionage software als het van oorsprong Israëlische Pegasus wordt niet alleen ingezet tegen misdadigers of buitenlandse spionnen, maar binnen de EU ook volop tegen journalisten en oppositieleden. ,,En niet bij toeval of per ongeluk, het is onderdeel van een systeem”, zei de D66-Europarlementariër op een persconferentie.
In ’t Veld (D66) werd door het Europees Parlement op onderzoek uitgestuurd nadat vorig jaar bleek dat duizenden mensen, onder wie verschillende belangrijke politici zoals de Franse president Emmanuel Macron, waren afgeluisterd. En ‘afgeluisterd’ is een te ouderwets woord. ‘Spyware kan worden gebruikt om een smartphone over te nemen en alle inhoud eruit te halen, inclusief documenten, afbeeldingen en berichten’, staat in het rapport. ‘Toegang tot het systeem van het slachtoffer kan worden gemanipuleerd en gefabriceerde inhoud kan worden geplant. De microfoon en camera kunnen op afstand worden geactiveerd en maken van het apparaat een spion in de kamer. Al die tijd is het slachtoffer zich van niets bewust’.
Het rapport noemt Polen, Hongarije, Cyprus, Griekenland en Spanje als grootgebruikers als het gaat om inzet van deze techniek tegen de eigen burgers. Met name oppositieleden en journalisten zijn slachtoffer, het rapport geeft er talloze voorbeelden van. ‘Het verkregen materiaal kan niet alleen worden gebruikt om acties te observeren, maar ook om de slachtoffers te chanteren, in diskrediet te brengen, te manipuleren en te intimideren’.
Over Nederland bevat het 159 pagina’s tellende rapport 1 bladzijde, en die is niet per se zwart. De Nederlandse politie is aan strenge regels gebonden als het spionage software wil aanschaffen. De regering erkent dat de politie die techniek sinds 2019 gebruikt, zo schrijft het rapport. ‘Maar de beperkingen hebben alleen betrekking op gebruik door de politie’. Over de veiligheidsdiensten is heel weinig bekend. Het ministerie van Defensie heeft in 2019 contact gehad met WiSpear, een bedrijf dat eerder is overgenomen door de fabrikant van Predator-spyware, zo zou blijken uit mailverkeer. WiSpear had een aanbesteding gewonnen van het Nederlandse ministerie, aldus het rapport. Of er uiteindelijk een contract is getekend is niet duidelijk.
Het oneigenlijk gebruik van spionagesoftware tegen journalisten, activisten en oppositiepolitici is een rechtstreekse aanval op de rechtsstaat
Het rapport wordt in december in het parlement behandeld. Maar de voorzitter van de parlementscommissie die erover gaat, CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers, zegt nu al dat het rapport meer teweeg moet brengen dan alleen media-aandacht. ,,Er is Europese wetgeving nodig voor de inzet van spyware door lidstaten. Daarnaast moeten er import- en exportregels ingevoerd worden voor de aankoop van spionagesoftware. Ook is het belangrijk dat we het recht op transparantie vastleggen voor slachtoffers van afluisteroperaties.”
Lenaers gebruikt vergelijkbare woorden als zijn D66-collega: ,,Het oneigenlijk gebruik van spionagesoftware tegen journalisten, activisten en oppositiepolitici is een rechtstreekse aanval op de rechtsstaat”, zegt hij. ,,Het wordt dan ook hoog tijd dat de lidstaten en de Europese Commissie eindelijk in gang schieten.”
Te veel aan leiband lidstaten
Samenwerken tussen lidstaten is zeker niet genoeg om dit probleem aan te pakken, lidstaten zijn vaak zelf de overtreders, het moet via de Brusselse instellingen en Europol, schrijft In ‘t Veld in haar rapport. De lidstaten weigerden ook aan haar onderzoek mee te werken. Ze zei vanmorgen te verwachten dat het Europees Parlement na behandeling van haar rapport met concrete voorstellen zal komen. Of die dan ook daadwerkelijk worden ingevoerd is een tweede: De Europese Commissie heeft in de EU het recht van initiatief en die loopt, volgens In t Veld, te veel aan de leiband van de lidstaten.
Ze was er vanmorgen hard over tijdens haar persconferentie: ,,Onlangs nam Elon Musk Twitter over. Er is grote bezorgdheid en Eurocommissaris Thierry Breton waarschuwde Musk meteen dat ‘In Europa de vogel volgens onze regels zal vliegen’. De Commissie is vastbesloten om aanvallen op de democratie van buitenaf te bestrijden. Maar als de aanvallen op de democratie van binnenuit komen, zwijgt de Commissie. Dan is de verdediging van de Europese democratie niet langer een Europese aangelegenheid, maar een zaak voor de lidstaten. De Commissie toont spieren aan Musk, maar fluwelen handschoenen aan lidstaten die spyware op burgers gebruiken.” Commissie noch lidstaten hebben op het rapport gereageerd.
Spionagesoftware plaatsen om journalisten en activisten wereldwijd te kunnen volgen via een telefoon. Het klinkt als een spionagethriller, maar volgens internationale media is het écht gebeurd:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Weer reorganiseert een groot techbedrijf: Spotify schrapt honderden banen
Opnieuw reorganiseert een groot techbedrijf: muziekstreamingdienst Spotify Technologies gaat honderden banen schrappen om de kosten te verlagen. Het bedrijf neemt daarbij afscheid van ongeveer 6 procent van de banen. Dat zou neerkomen op bijna zeshonderd van de circa 9800 arbeidsplaatsen. -
Binnenlandse vluchten in de VS komen na uren weer op gang na grote storing verkeersleiding
Het vliegverkeer binnen de Verenigde Staten komt weer op gang nadat dit even stil was komen te liggen door een technische storing. Alle binnenlandse vluchten worden volgens luchtvaartdienst FAA hervat. De opdracht om de vliegtuigen voorlopig aan de grond te houden, is ingetrokken. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Met deze apps maak je de mooiste vuurwerkfoto’s
Het kleurrijke siervuurwerk dat tijdens de jaarwisseling wordt afgestoken is lastig op een foto vast te leggen. Met deze apps lukt het je wel. -
Smartphone vol met apps? Ruil ze in voor deze app van Google
De digitale winkel van je Android-smartphone is overspoeld met apps, maar veel ervan kan je makkelijk inruilen voor de Google-app. Dat bespaart de nodige ruimte op je telefoon. Dit kun je allemaal met deze handige app.
-
Met video1
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
PREMIUMRapport
Spionagesoftware Pegasus is groter probleem dan gedacht: ‘Democratie staat onder druk’
Zeker vier Europese landen gebruiken Israëlische spionagesoftware om de oppositie dwars te zitten en de eigen onderdanen in de gaten te houden. Nederland heeft ook spionagesoftware.