Review: de LG C1 is een prachtige tv, maar waar is de play-knop gebleven?
De oled-televisies van LG staan al jaren bovenaan de lijstjes van meest opgezochte televisies, maar hoe verhoudt het nieuwe model zich tot de eerdere versies? We bekeken hem met de redactie van Tweakers.
De volledige versie van deze review lees je op Tweakers.
Sinds 2016 hebben de oled-modellen van LG het laatste cijfer van het jaartal in de productnaam, maar omdat C0 niet heel positief klinkt heette het model van vorig jaar CX. Dit jaar speelt dit probleem niet en dus is LG weer teruggegaan naar de oude naamgeving met de C1.
Omdat we wel eens wilden weten of er verschillen zijn in beeldkwaliteit tussen de verschillende maten hebben we het dit keer anders aangepakt: we hebben de modellen van 48, 55 en 65 inch alle drie bekeken. Die kosten respectievelijk zo’n 1100, 1300 en 1800 euro. Overigens zijn er ook nog grotere modellen, van 77 en 83 inch.
Prachtige oled
De C1 is een oled-televisie, en het gebruik van die techniek maakt het beeld al prachtig. Waar je bij een televisie met een lcd-paneel over het algemeen een duidelijk minder mooi beeld te zien krijgt onder een hoek, zijn er bij oled-televisies nauwelijks verschillen waar te nemen als je niet recht van voren kijkt. Ook de kleurweergave en het contrast zijn, ook onder een hoek bekeken, zeer goed.
Doordat een oled-tv geen gebruik maakt van een backlight, is het beeld overal nagenoeg even licht. De verschillen in helderheid zijn zo klein dat ze tijdens het kijken geheel niet opvallen. Ook qua kleurweergave is het scherm zeer uniform. De kleurafwijkingen zijn dusdanig klein dat ze bij normaal televisiekijken onzichtbaar zijn.
Aan de zwartweergave van oled-televisies valt niets meer te verbeteren. De pixels kunnen stuk voor stuk volledig worden uitgeschakeld waardoor ze simpelweg geen licht uitstralen. Een pixel direct naast een uitgeschakelde pixel kan op maximale helderheid branden waardoor het lokale contrast extreem groot is. Hierdoor ziet het beeld er, bij dezelfde resolutie en dezelfde kijkafstand, scherper uit dan op lcd-tv’s.
Een bekend ontwerp
LG heeft het ontwerp van de C-serie in de afgelopen jaren nauwelijks aangepast. Ook tussen de diverse maten zijn de uiterlijke verschillen zeer gering. Deze voet is gemaakt van geborsteld metaal en steekt aan de voorkant een stuk minder ver uit dan aan de achterkant.
Doordat de voet aan de achterkant relatief diep is, kan de tv niet strak tegen een muur op een meubel worden geplaatst. Voor het strakste resultaat kan de C1 het best worden opgehangen. De stroomkabel is niet afneembaar en slechts 1,5 meter lang. Vooral als je de tv wilt ophangen, kan dit onhandig zijn.
Dit jaar is webOS bij versie 6 beland en is het home-screen niet langer een balk onder in het scherm, maar beslaat het meer dan het volledige beeldscherm. Met het nieuwe, veel grotere home-screen is veel meer ruimte gecreëerd voor aanbevelingen. Dit vinden we eerder een achteruitgang dan een verbetering, omdat het geheel er minder overzichtelijk uitziet en we niet op nog meer aanbevelingen zitten te wachten.
Afstandsbediening zonder play-knop
LG’s magic remote is dit jaar vernieuwd. Het oude model had een nogal ronde en ergonomische vorm, waardoor hij lekker in je hand lag, maar er niet mooi uitzag. De nieuwe versie is wat platter, maar heeft nog altijd erg ronde vormen. Hierdoor is het ontwerp nog altijd niet het strakst, maar voelt het nog steeds prettig aan in je hand. Doordat de meeste knoppen nu iets groter zijn uitgevoerd, voelen ze nog wat fijner aan. Dat geldt voornamelijk voor de zap- en volumetoetsen. Wel heeft LG de play-pauze-knoppen weggehaald.
Bovenstaande zorgt ervoor dat de LG CX van vorig jaar eigenlijk een betere keuze is. Zeker nu de prijs hiervan een stuk lager ligt. Maar wie die wil kopen moet haast maken, want hij raakt langzaam uitverkocht.
Conclusie
Als het je niet meer lukt om nog een CX te bemachtigen is dat geen ramp, want hoewel we wat op- en aanmerkingen hebben op de C1 van dit jaar vinden we het nog steeds een schitterende televisie. Hij ziet er nog altijd strak uit en de beeldkwaliteit behoort tot de beste van dit moment. Het geluid is goed, maar liefhebbers combineren deze tv het liefst met een extern audiosysteem.
Ook voor fanatieke gamers is de C1 een zeer goede keuze want dankzij vier hdmi-2.1-ingangen kan je gamen in 4k en met maximaal 120 frames per seconde. Bij actiespellen is bovendien zelden sprake van vertraging.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Recensie: dit Ikea-schilderij is stiekem een luidspreker
Ikea’s nieuwe Symfonisk lijkt op een schilderij voor aan de muur, maar is stiekem ook een slimme luidspreker. Ziet er fraai uit, maar hoe klinkt hij? We zochten het uit met de redactie van Tweakers. -
Deze apps zijn onmisbaar voor boekenlezers (en -luisteraars)
Lees jij het ene na het andere boek uit of zet je onderweg graag een luisterboek op? Of je nu liever een e-book of papieren boek leest, of toch liever luistert: deze apps zijn onmisbaar voor boekenlezers en -luisteraars. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Nederlandse Levy (27) werd Europees Kampioen FIFA 21: ‘Ik was in tranen’
De Amsterdamse Levy Frederique mag zich sinds kort de beste FIFA-speler van Europa, op de Xbox, noemen. ,,Ik was in tranen, ik had eindelijk mijn droom bereikt.” -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
Review
De nieuwste Macs zijn niet zo revolutionair als in 2020
De nieuwste Mac Mini en MacBook Pro zijn eigenlijk maar saai: qua ontwerp en functies zijn ze goed als identiek aan hun voorgangers, met aan de binnenkant vooral krachtigere hardware. Toch zijn het de beste die je nu in hun klasse kunt halen. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.