Smartphone laadt niet op? Zo maak je de oplaadpoort het beste schoon
Het kan zomaar eens gebeuren: je steekt de oplaadkabel in je telefoon, maar hij weigert te beginnen met laden. De smartphone lijkt defect, maar in de praktijk is het vaak makkelijk op te lossen door de poort eens goed schoon te maken.
De aansluitingen onderop telefoons zijn met de jaren kleiner geworden, wat ze een perfecte verzamelplaats voor stof maakt. Zit er genoeg viezigheid in, dan gaat de kabel er niet diep genoeg in en maakt de oplader geen contact.
Het schoonmaken van die poort is gelukkig niet heel veel werk, maar je moet voorzichtig te werk gaan. Aan de binnenkant zitten kleine, metalen onderdeeltjes die bij hardhandige handelingen zomaar kapot kunnen gaan. Er zijn twee dingen die je het beste kunt proberen.
Optie 1: steek het vuil weg met een tandenstoker
Het makkelijkst is om een tandenstoker in de aansluiting te steken en voorzichtig heen en weer te bewegen. Omdat deze stokjes van hout of plastic zijn, wordt er geen stroom geleid en is de kans op kortsluiting of andere gekkigheid minimaal.
Probeer daarbij een zo dun mogelijk stokje te gebruiken dat meebeweegt als je hard duwt. Hierdoor is de kans namelijk een stuk kleiner dat je tijdens het schoonmaken iets forceert of kapottrekt. Een cocktailprikker is wat dat betreft minder geschikt, omdat deze harder en steviger is.
Optie 2: Maak hem schoon met perslucht
Bij bouwwinkels en hobbyzaken kun je vaak blikken perslucht vinden, waarvan je het tuitje in de poort kunt duwen om hier vervolgens mee te blazen. Dit moet in veel situaties ook meer dan voldoende zijn om het stof goed los te trekken. Het is iets meer gedoe dan een al gekochte tandenstoker gebruiken, maar de kans dat je iets stukmaakt is ook iets kleiner.
Houd het blik altijd goed recht tijdens het spuiten, anders bestaat een kans dat er vrieslucht vrijkomt en mogelijk je toestel beschadigt. Plak ook preventief andere openingen voor bijvoorbeeld de microfoon en speakers af, omdat deze bij hoge druk soms kapot kunnen gaan.
Het kan verleidelijk zijn om gewoon met je eigen mond te blazen, maar dat is onverstandig. De kans is namelijk groot dat je daarbij ook kleine hoeveelheden speeksel de poort in zal blazen, terwijl je de stroomaansluiting niet nat moet maken.
Nog steeds niet gelukt?
Als je telefoon na het ontstoffen nog steeds niet goed oplaadt, zul je contact moeten opnemen met de winkel om je te beroepen op mogelijke garantie. Is die verlopen, dan zul je naar een reparateur moeten gaan.
Het betekent niet dat de telefoon in de tussentijd onbruikbaar is. Veel moderne toestellen hebben een draadloze oplader achterop, die je kunt gebruiken totdat je oplaadpoort weer functioneert. Controleer of je telefoon dit ook ondersteunt en bestel zo nodig een draadloze oplaadmat.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: dit is de beste inbouwvaatwasser
-
PREMIUM3
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
Amerikaanse staat Montana neemt wet aan die downloaden TikTok verbiedt
Het parlement van de Amerikaanse staat Montana, in het noordwesten van de Verenigde Staten, heeft vrijdag een wet aangenomen die TikTok vanaf 2024 verbiedt. De wet maant Apple en Google om via hun appstores het downloaden van de Chinese socialemedia-app niet langer toe te laten omdat de TikTok het China mogelijk zou maken de gebruikers te manipuleren en bespioneren. -
PREMIUM
Energiemarkt verandert: ‘Juiste moment om over te stappen heeft met je persoonlijkheid te maken’
Dalende energieprijzen, een hogere opzegboete per 1 juni en na lange tijd bieden energieleveranciers weer vaste contracten aan. De energiemarkt verandert, maar wat is nu wijsheid om te doen? Voor meerdere jaren een vast contract tekenen, of toch even wachten in de hoop dat de prijzen nog verder dalen? Twee experts geven hun advies. ,,Momenteel heb je nog niet heel veel keuze in energiecontracten, maar ik verwacht dat dit vanaf 1 juni wel komt.” -
Waarom telefoons inmiddels meer dan 1800 euro kosten
Vroeger was niet alles beter, maar een telefoon kostte tien jaar geleden in elk geval geen maandloon. Toch bestaan er steeds meer smartphones waar je meer dan 1500 euro voor betaalt. Hoe komt dat? En is het nog de moeite waard om die meerprijs te betalen?
-
PREMIUM
Expert over ‘hersen-doorbraak’ Elon Musk: ‘Wie blind is, kan straks opnieuw zien’
-
-
-
OnePlus 9 (Pro) review: Wat merk je van de Hasselblad-camera's in deze smartphones?
Met de OnePlus 9 en 9 Pro heeft het Chinese telefoonmerk zijn belangrijkste telefoons van het jaar uitgebracht. Toestellen die het vooral van de nieuwe camera’s moeten hebben. -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?