Volledig scherm
© AP

‘Spotify selecteert vrouwonvriendelijk’

Discrimineert het algoritme van Spotify vrouwelijke artiesten? De Amerikaanse countryzangeres Martina McBride denkt van wel en deed een pijnlijke ontdekking. 

Bij het aanmaken van een playlist met countrymuziek moest Mcbride naar eigen zeggen 14 keer doorklikken voordat het eerste nummer kwam dat werd gezongen door een vrouw. Nadat ruim honderd andere suggesties waren gedaan met mannelijke artiesten verscheen uiteindelijk het nummer ‘Church Bells’ van Carrie Underwood.

McBride uitte haar ongenoegen op Instagram en haar post leidde tot een groot verhaal in het gezaghebbende Billboard. Dat werd opgepakt door Spotify. De Zweedse muziekstreamingsdienst bood McBride meteen een kopje koffie aan maar degene die dat aanbood kon niet echt ingaan op haar klacht, namelijk dat het algoritme wel heel vrouwonvriendelijk werkt. Spotify’s label marketingdirectrice Marian Dicus erkende daarna het euvel en liet aan Billboard weten dat de situatie ‘onaanvaardbaar was’. De streamingsdienst zegde toe ‘eraan te zullen werken’. Hoe is niet duidelijk.

Volgens Martina McBride is het probleem dat als jongeren die in country zijn geïnteresseerd alleen maar mannen krijgen voorgesteld er weinig meisjes zullen worden geïnspireerd door vrouwelijke artiesten. En Amerika had er toch wel een paar. McBride noemt Loretta Lynn als haar eigen idool. Probleem van de algoritmes is dat ze gebruikers meer van hetzelfde voorzetten en als ongeveer twee derde van alle nummers van mannen komt worden vrouwelijke artiesten uiteindelijk uitgefilterd.

 1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

  Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

  ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.
 2. Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in hightech-regio ‘Vechtdal Valley’
  PREMIUM
  Hightech

  Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in high­tech-re­gio ‘Vechtdal Valley’

  Wat is toch dat ‘Best bewaarde geheim van Hardenberg’? Masévon Group schermt ermee op een groot bord langs de N36 waar ze een nieuw pand bouwen voor een nieuwe tak: Masévon Advanced Systems. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in de hightech-branche rond Hardenberg. ,,Ik noem het hier Vechtdal Valley”, zegt CEO Henk Kieft, met een knipoog naar de beroemde techregio in Californië.