Stress over wat en hóé te koken vanavond? Probeer deze apps
Zit jij ook regelmatig met je handen in het haar over wat je vanavond moet koken, of heb je juist een ambitieus kookproject en geen flauw idee waar je moet beginnen? Deze apps helpen je een handje in de keuken.
Apps voor maaltijdinspiratie
Lang niet iedereen heeft zin om aan het einde van een lange dag óók nog eens na te denken over het eten. Het barst dan ook van de receptenapps, die min of meer allemaal hetzelfde werken. Doorgaans kun je door recepten bladeren, ze aan je favorietenlijstje toevoegen, en maakt de app automatisch een boodschappenlijst aan.
In Nederland kom je dan al snel bij supermarktapps aan, die natuurlijk eigen producten willen verkopen. Voor wie liever niet aan één supermarkt vastzit, en graag gezond wil koken, biedt het Voedingscentrum de Slim Koken-app aan (Android, iOS).
Deze app zit vrij simpel in elkaar. Je zoekt op ingrediënt of gerecht en krijgt dan een gezonde optie aangeboden. Vervolgens vraagt de app voor hoeveel mensen je kookt en hoe oud ze zijn. De ingrediënten voor het geleverde recept plaats je met een druk op de knop in de boodschappenlijst.
Hoeft het niet per se gezond? Dan kan je ook de app Leuke Recepten (Android, iOS) proberen, die er erg op lijkt. Alleen toont Leuke Recepten dan weer geen voedingswaarden.
Engelstalige receptenapps bieden meer keuze
Voor meer keus zit je al snel in een Engelstalige receptenapp, zoals Whisk (Android, iOS, van Samsung. Met Whisk kun je je bijvoorbeeld abonneren op bepaalde koks, en zijn er verzamellijstjes met recepten binnen een bepaalde keuken of eetwens. Ook kun je filteren op kooktijd en dieeteisen, en zit er ook een maaltijdplanner aan verbonden voor de hele week.
Je krijgt met Whisk automatisch berichten, foto’s en recepten van de koks die je volgt. Wel moet je wat scherper opletten: de meeste recepten komen van andere gebruikers, ze zijn niet speciaal geselecteerd. Let dus op de cijfers van andere gebruikers. Verder moet je veel recepten handmatig op ‘Metric’ zetten - dan pas krijg je de hoeveelheden in grammen en liters.
De app Tasty (Android, iOS), van Buzzfeed, houdt het allemaal wat simpeler. Je moet vooraf een paar korte vragen beantwoorden over wat je zoekt in de app, en krijgt op basis daarvan gerechten aangeraden. Wil je niet per sé verbonden zijn aan de aanraders van één platform? Dan is er SideChef (Android, iOS), dat je recepten die je online vindt laat opslaan in de app.
Opletten op wat je eet
Heb je inspiratie genoeg, maar maak je je zorgen over wat je eet? Het Voedingscentrum biedt een tweetal handige apps. Ten eerste is er de basisapp, Mijn Eetmeter (Android, iOS). In deze app kun je een voedingsdagboek bijhouden en je eigen gewicht in de gaten houden. Op basis van je dagboek geeft de app zowel op dagelijkse als op wekelijkse of maandelijkse basis advies: krijg je wel de juiste voedingsstoffen binnen?
Daarnaast is er de app Kies ik Gezond? (Android, iOS). Met deze app kun je je boodschappen scannen om te zien wat de voedingswaarde is. Je kan vooraf instellen dat de app ook op dieeteisen let, zodat de app altijd weet dat het je moet laten weten als ergens schaaldieren of gluten in zit. Ten slotte geeft Kies ik Gezond? je ook tips over gezondere alternatieven.
Kookapps voor ambitieuze thuiskoks
Hou je wel van een kookexperiment? Er zijn genoeg specialiseerde apps als je al wat verder gevorderd bent. Het bakken van zuurdesembrood, bijvoorbeeld, dat erg populair werd tijdens de lockdowns. Ben je bereid om wat geld neer te tellen, dan zit je bij Bread Boss (Android, iOS, 7,99 euro) aan het goede adres.
Deze app begeleidt je van het selecteren en wegen van de ingrediënten tot aan het bakken van verschillende soorten brood. Voor een simpelere maar gratis app pak je Kneady (Android, iOS). Deze app zet vooral in op recepten volgen en biedt minder ruimte voor experimenten.
Voor thuisbierbrouwers is Brewfather (Android, iOS) bijzonder behulpzaam. De app laat je bladeren door duizenden bierrecepten met ingrediënten op maat. Per brouwsel kun je vervolgens tientallen aspecten in de gaten houden van vrijwel elk onderdeel van het proces. Maar: deze app is niet voor beginners. Net als Fermentation (iOS) en Ferment Scheduler (Android), die je helpen om bijvoorbeeld zuurkool en yoghurt te maken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Uren geen Teams, Outlook en Office 365 door storing Microsoft, ook problemen bij Nederlandse overheden
Microsoft kampte sinds vanmorgen ongeveer 08.00 uur met een flinke storing in de online diensten van Office 365. Wereldwijd konden bedrijven lastig opstarten en in Nederland hadden onder meer ook de Tweede Kamer en gemeenten er last van. Na 13.30 uur meldde het techbedrijf dat de problemen opgelost zouden moeten zijn. -
Een Chromecast of toch een Apple TV? Dit zijn de belangrijkste verschillen
De meeste tv’s hebben apps voor Netflix, YouTube en andere streamingdiensten, maar die zijn vaak log en onhandig. Wie makkelijk tv wil kijken kan dat het beste doen met behulp van een Chromecast of Apple TV - maar welke van die twee is dan je beste optie? -
Elon Musk niet aansprakelijk voor verliezen na tweets over Tesla
Elon Musk heeft investeerders niet misleid toen hij in 2018 op Twitter meldde dat hij van plan was zijn autobedrijf Tesla van de beurs te halen. Dat heeft de jury vrijdag bepaald in de zaak die beleggers tegen hem hadden aangespannen. -
Techbedrijven vrezen uitspraak Hooggerechtshof VS over rol YouTube bij verspreiden IS-video's
Techbedrijven vrezen een kritische uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof over hun algoritmen, nu Google-moeder Alphabet is aangeklaagd om content die door gebruikers online wordt gezet. Nabestaanden van een Amerikaanse die omkwam door een terreuraanslag uitgevoerd door Islamitische Staat (IS) stellen dat de aanslagplegers met behulp van Alphabet-product YouTube konden radicaliseren. -
Wil je je make-up eerst proberen voordat je er geld aan uit geeft, download dan deze apps
Wil je eens blauwe mascara proberen? Roze oogschaduw? En paarse lippenstift? Heb je zin in een nieuw look, maar geen zin om een miskoop te doen? Probeer ‘m dan gewoon eerst uit in een gratis make-up-app.
-
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
-
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken?