Volledig scherm
Soundbar-test © ADR

Test: met deze speakers creëer je een thuisbioscoop voor nog geen 500 euro

Test!Platte televisies zijn een lust voor het oog, maar helaas niet voor het oor. Hoe dunner de tv, hoe minder ruimte er is voor luidsprekers en bijbehorende klankkasten. Voor goed geluid heb je dan ook externe luidsprekers nodig. Soundbars - platte, langwerpige speakers die je voor de televisie plaatst - zijn erg populair door de geringe vereiste ruimte. Deze drie budgetopties zijn de beste koop, blijkt uit een test van Hardware.info.

Vooropgesteld: de best mogelijke geluidskwaliteit behaal je door je televisie te koppelen aan een goede versterker of receiver met dito luidsprekers. Toch zijn er weinig mensen die daar tegenwoordig nog voor kiezen. Vooral surround-opstellingen met vijf of meer luidsprekers zijn uit de gratie geraakt, terwijl de soundbar de laatste tien jaar juist een stormachtige opkomst heeft doorgemaakt.

Hardware.info test soundbars en maakt daarbij gebruik van allerlei verschillende fragmenten zodat geluid in al zijn facetten aan bod komt. Een demo van Dolby waarbij een honkbal in slow-motion door een ruit komt gevlogen, moet een beeld vormen van de ruimtelijkheid en het detail van de speakers, tailers van de actiefilms John Wick en Glass om te luisteren hoe goed de testapparatuur  het doen bij snelle actie. Daarnaast zijn verschillende muziekstijlen beluisterd, van rap tot dance. Tot slot is een aflevering van het Journaal gepakt om te bepalen hoe geschikt een apparaat is voor ‘algemeen’ tv-kijken.

Hardware.info heeft vijf modellen getest. De JBL Bar 3.1, de Panasonic SC-HTB688EGK, de Sony HT-XF9000, De LG SK6F en de Polk MagniFy Mini. Hieronder de drie beste opties voor drie verschillende mensen.

De audiofiel 

JBL Bar 3.1 (444 euro)

Zoals de naam doet vermoeden is de JBL Bar 3.1 een 3.1 systeem, wat betekent dat in de soundbar luidsprekers voor links, rechts én center zijn ingebouwd. Die luidsprekers zijn weggewerkt achter een metalen grille die de voor-, boven- en achterzijde van de bar omvat; er zijn dus geen randen of naden zichtbaar. 

+ Bijzonder goed geluid
+ Mooi design
+ Handige besturing
+ Speelt ook af vanaf USB!

- Je moet wisselen tussen geluidmodi voor het beste geluid
- Geen DTS ondersteuning, wat betekent dat één audiovorm helemaal niet afgespeeld kan worden

Tekst gaat door onder de afbeelding

Volledig scherm
JBL Bar 3.1 © JBL

De designer 

Sony HT-XF9000 (365 euro)

de XF9000 is een fraaie soundbar die met een breedte van 73 cm de kleinste ‘normale’ bar uit de test is. Het apparaat bevat twee full range speakers, die naar voren gericht zijn. Klein nadeeltje: Sony heeft de ledlampjes die aangeven of het apparaat bereikt wordt met de afstandsbediening bovenop de soundbar aangebracht, waardoor je deze niet altijd goed kan zien als je zit.  

Hoewel de Sony XF9000 met ‘slechts’ 220 watt opgegeven muziekvermogen op papier tot de minder indrukwekkende apparaten uit de test behoort, moet hij qua geluidskwaliteit alleen de JBL Bar 3.1 voor zich duiden. 

+ Goed geluid ondanks laag vermogen
+ Surround-effect is een mooie functie
+ Klein formaat
+ Kan de meeste geluidsformaten gewoon afspelen

- Onhandig design qua besturing

Tekst gaat door onder de afbeelding

Volledig scherm
Sony HT XF9000 © Sony

De allrounder

LG SK6F (289 - 340 euro)

LG heeft een groot aantal soundbars in haar assortiment, waarvan de SK6F met een gemiddelde winkelprijs van 399 euro het best aansluit bij onze testwensen. De SK6F is met 106 cm de langste soundbar uit de test, en daarmee vooral geschikt voor grotere televisies vanaf 49 inch. De geluidskwaliteit van de SK6 is redelijk, maar sterk afhankelijk van de gekozen geluidsmodus.

+ Lage prijs
+ Chromecast ingebouwd
+ Auto Sound Calibration werkt echt

- Auto Sound Calibration is echt nodig, anders is het geluid matig
- Lang, vooral geschikt voor televisies vanaf 49 inch

Tekst gaat door onder de afbeelding

Volledig scherm
LG SK6 © LG

Conclusie

De soundbars die Hardware.info in deze test bespreekt bieden allen duidelijk betere geluidskwaliteit dan het geluid dat uit de meeste televisies komt. Vooral de basweergave is veel beter, al is het maar omdat diepe bas bij televisies feitelijk ontbreekt. Ook qua volume kunnen televisies niet tippen aan het geweld dat de geteste soundbars kunnen leveren. Zonder uitzondering kunnen de apparaten érg hard, zonder daarbij storende bijgeluiden te produceren.

Hardware.info ziet Sony’s HT-XF9000 als  winnaar van de test als het primair gaat om de geluidskwaliteit. Dit type gaat dan de JBL Bar 3.1 voorbij omdat deze niet met alle geluidstypes overweg kan. De HT-XF9000 krijgt daarom de voorkeur. Til je niet zwaar aan het gemis van dat geluidstype, dan is de JBL dankzij zijn statusdisplay en nipt betere geluidskwaliteit ook een uitstekende keuze. De LG SK6 is de beste allrounder en daarnaast ook bijzonder scherp geprijsd.

  1. Google beperkt toegang Huawei tot Android, chipmakers stoppen mogelijk leveringen
    Update

    Google beperkt toegang Huawei tot Android, chipmakers stoppen mogelijk leveringen

    Google heeft de toegang van telefoonmaker Huawei tot het besturingssysteem Android beperkt. Dat bevestigt Google na berichtgeving van persbureau Reuters en het Amerikaanse medium The Verge. Google volgt daarmee nieuwe, strengere regels van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken voor het Chinese telefoonbedrijf. Ook verschillende chipmakers zouden naar verluidt stoppen met leveren aan Huawei.