Vijf dingen die je absoluut moet doen in ‘Skyrim’
De tiende verjaardag van The Elder Scrolls V: Skyrim wordt gevierd met een Anniversary Edition, waarin je onder meer nieuwe content krijgt uit officieel gemaakte mods door fervente fans. Is het ook voor jou tijd om weer terug in deze moderne gameklassieker te duiken, of hem misschien eindelijk voor ’t eerst te spelen? Hier zijn vijf dingen die we je absoluut aanraden tijdens je spel.
1 / Wacht even met de hoofdqueeste
Niks mis mee om snel in de verhaallijn te duiken, maar ga ook op tijd op de rem staan: Skyrim bevat honderden interessante kleine queestes die losstaan van het hoofdverhaal, en je doet er goed aan om daar eerst een paar van af te werken voordat je te diep in die centrale queeste gaat. Je hebt, om de lastigere verhaalqueestes af te ronden, een zeker personagelevel nodig, en je zit liefst nog een eind boven dat absolute minimum.
Bovendien zijn veel van die zijqueestes na het afronden van de hoofdverhaallijn gewoon waardeloos: waarom zou je naderhand bijvoorbeeld nog toetreden tot die slome rebellie van Ulfric Stormcloak, die je vrij snel in de game tegenkomt? Je hebt bijgod een drakengod verslagen!
2 / Ga eerst naar Whiterun
Voordat je op avontuur trekt, doe je er het beste aan om eerst een basis te hebben. Dat kan eender welke nederzetting in het uitgestrekte, winterse land zijn, inclusief het dorpse Riverwood waar je als eerste ‘hub’-locatie in de game landt. In zo’n nederzetting heb je de toegang tot alle faciliteiten, zoals winkels, een taveerne en een smidse, en je kunt er een woning kopen waar je je bezittingen kunt wegstoppen.
Allemaal goed, maar waarom dus Whiterun? Omdat dat een van de steden in Skyrim is die de mééste faciliteiten biedt, je er altijd winkels aantreft die een goed gevulde stock hebben en – om je beurs te vullen na een paar geslaagde queestes – meestal goed bij kas zitten.
3 / Blijf bij first person tijdens de gevechten
In Skyrim kun je constant switchen van third person- naar first person-perspectief. Heel wat spelers blijven bij één enkele keuze, maar er valt veel voor te zeggen om geregeld van de ene modus naar de andere over te gaan. Exploreren kun je beter in third person: het tempo wordt ietsje naar beneden getrokken, en je hebt minder dat gevoel dat je in een wandelsimulator zit.
Wanneer je gaat knokken is dat echter wat anders: dan heb je een snelheid en een situationeel bewustzijn nodig dat je eigenlijk alleen maar in first person-perspectief krijgt.
4 / Niet teveel inzitten met je primaire keuze
Wanneer je Skyrim aanvat heb je een brede keuze van rassen en spelerarchetypes waaruit je kunt kiezen, en die hebben allemaal een lichte weerslag op de vaardigheden die je van in den beginne hebt. Er zit een heel systeem van cijfers en variabelen achter de game, maar de belangrijkste manier om ergens goed in te worden is door het gewoon te doen.
Door veel te vechten met een zwaard word je een betere zwaardvechter, en zul je je level op dat gebied snel zien rijzen. Door veel in te breken word je een betere inbreker. Enzovoort.
5 / Beperk fast travel tot een minimum
Eens je een bepaalde locatie hebt bezocht kun je er via een fast travel-systeem naartoe, maar doe dat zo weinig mogelijk. Beschouw iedere trip tussen twee locaties als een mini-expeditie, want die maken je personage sterker. Tijdens de eerste tientallen uren loop je daarmee een hoop gevaar, maar zo pep je jezelf ook op voor de zwaardere queestes en de uiteindelijke epische eindstrijd.
Je zet je geest zo ook open voor ontdekkingen: Skyrim is het soort game waarin een alternatief paadje je ineens bij een lucratieve dungeon of een interessante zijqueeste brengt. En dan is er de natuurpracht, zeker met de vernieuwde PlayStation 5- en Xbox Series-graphics, waarvan je veel mist wanneer je gaat teleporteren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Veilig belastingaangifte of andere zaken regelen? Op deze 3 manieren log je in met DigiD
De beveiliging van DigiD is opgeschroefd. Inloggen met alleen je gebruikersnaam en wachtwoord is er niet meer bij. Hoe krijg je dan de belastingaangifte toch op tijd de deur uit? -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
Ondanks de tekorten toch een Nintendo Switch met oledscherm voor sinterklaas? Zo doe je dat
Het aanhoudende chiptekort maakte het al moeilijk om een PlayStation 5 of een Xbox Series X te kopen, maar ook voor de Nintendo Switch dreigt schaarste - zeker voor de nieuwe olededitie. Hoe komt dat? -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
Zo bescherm je je Instagramaccount tegen hackers en pottenkijkers
Instagram is nog altijd een razend populaire app. Toch wil lang niet iedereen zijn account delen met de rest van de wereld. Maar hoe scherm je je account af? We helpen je een handje.
-
Dit zijn de best verkochte games aller tijden
Er verschijnen jaarlijks honderden computerspellen, maar slechts een paar groeien uit tot wereldwijde fenomenen. Dit zijn de bestverkochte games aller tijden. -
-
-
PREMIUM
Kan een van deze drie alternatieven Powerpoint van de troon stoten?
Van school tot bedrijfsleven, de meeste mensen maken weleens een PowerPoint. Inmiddels zijn er meerdere concurrenten. Kunnen die het populaire programma van zijn troon stoten? -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg.