Virtuele chatdienst Mibo maakt interactieve ervaring van beeldbellen
Een avondje uit zit er al een tijd niet meer in, en videobellen begint inmiddels ook vermoeiend te worden. Tijd voor verandering, vond het Nederlandse techbureau Q42. Het resultaat is de virtuele chatdienst Mibo, waarin videobellers vrij kunnen rondlopen, kletsen en plezier maken.
Delen per e-mail
Het idee voor Mibo ontstond bij Q42 toen de eerste coronamaatregelen voelbaar werden. ,,Videomeetings waren bij ons niet te doen”, vertelt Maurice Haak. ,,Iedereen houdt zich stil, het voelt kil en opgesloten. Zeker bij informele gelegenheden werkt het gewoon niet. Teambuilding zit behoorlijk in het nauw. De onderlinge verbinding tussen collega’s ontbreekt.”
Zo ontstond het idee om verschillende technieken te combineren. Je gebruikelijke videoscherm is in Mibo het hoofd van een virtueel poppetje. Dankzij positionele audio hoor je alleen de stem van mensen die bij je in de buurt staan. Loopt een collega naar je toe, dan begint zijn of haar stem ook dichterbij te klinken. Deelnemers kunnen zo dus, net als op een echte borrel, vrij heen en weer lopen om met verschillende mensen te praten.
Virtuele borrel levendiger gemaakt
,,Je ziet dat er op die manier automatisch groepjes ontstaan”, vertelt Haak. ,,Intussen is er ook een optie voor een speciale microfoon, waarmee je iedereen tegelijk toespreekt. Dan kun je bijvoorbeeld weer afspreken om met z’n allen ergens te verzamelen. Het geeft een menselijke kant aan virtuele ontmoetingen.”
Mibo is daarnaast ontworpen voor meer dan alleen meetings. De escape room-bouwers van Sherlocked gebruiken, met hulp van Q42, het platform voor hun nieuwste ontsnappingsspel. ,,Die game hebben we zo toegankelijk mogelijk gehouden”, vertelt bedenker Victor van Doorn. ,,We hebben het bijvoorbeeld ook getest met grootouders. Die moesten wel een beetje begeleid worden door de jonge deelnemers, maar na tien minuten zaten ze er helemaal in.”
Sherlocked was vorig jaar eigenlijk bezig met de ontwikkeling van een derde escape room in de Beurs van Berlage, maar gooide die plannen om toen de lockdown langer bleek te duren. Voor de spelbedenkers was het aanvankelijk zelf ook nog een puzzel om te zien wat wel en niet werkte in een virtuele omgeving.
Ontwerpen van online escape room
,,Je moet goed bedenken welke interacties je wilt gebruiken”, vertelt Van Doorn. ,,Je kunt nu bijvoorbeeld objecten verplaatsen, aan hendels trekken, samen een brug bouwen of communiceren om iets op te lossen. Maar als maker ben je op het begin wel wat beperkter dan bij een fysieke escape room.”
Van Doorn legt dat verder uit. ,,Het is nog een jong platform. Als we bijvoorbeeld iets willen verzinnen waarbij iedere speler op een eigen knop gaat staan, moet dat ook helemaal opnieuw gecodeerd worden. Wat dat betreft moeten we een beetje voorzichtig zijn met nieuwe dingen bedenken. Maar nu we de basis hebben, is het ook een stuk makkelijker om verder te bouwen.”
Er is inmiddels dan ook een tweede game in de maak. ,,We zitten te kijken naar de dynamiek van Weerwolven, of de online game Among Us”, vertelt Van Doorn. ,,Spellen waarin je erachter moet komen wie de moordenaar of weerwolf is. Een escape room doe je eigenlijk maar één keer, maar zo’n ‘social deduction game’ kun je blijven spelen omdat de rollen steeds veranderen. Het idee is om zo’n spel dan ook voor grotere groepen aan te bieden.”
Mibo is momenteel gratis toegankelijk voor groepen tot en met twaalf personen. Voor grotere (bedrijfs-)bijeenkomsten, waar duizenden mensen tegelijkertijd kunnen samenkomen, wordt een apart bedrag gevraagd. Ook voor zulke grote evenementen heeft Sherlocked escape room-ideeën, vertelt Van Doorn. ,,Je hebt dan een rondhang-eiland voor iedereen, en per team een linkje voor een eigen escape room. Als je klaar bent, keer je weer terug naar het hoofdeiland. Kijken wie het snelste is.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bitcoin verliest meer dan 10.000 dollar in twee dagen
De prijs van de bitcoin is gisteren en vandaag flink gezakt. Sinds het begin van de week verloor de digitale munt zo’n 20 procent van de waarde, meer dan 10.000 dollar (ruim 8200 euro). -
video
Google dreigt zoekmachine in Australië af te sluiten
Internetgigant Google dreigt zijn zoekmachine af te sluiten in Australië. Reden is een een voorstel voor een nieuwe gedragscode die Google zou verplichten om te betalen voor links naar nieuwsartikelen. -
Schatrijke antivirus-pionier John McAfee ‘verdiende 13 miljoen over rug van Twittervolgers’
De omstreden tech-ondernemer John McAfee komt steeds dieper in de problemen. De 75-jarige Britse Amerikaan, die schatrijk werd met zijn gelijknamige antivirusprogramma, wordt nu ook beschuldigd van fraude en witwassen. McAfee zou de prijzen van cryptomunten kunstmatig hebben opgedreven door handig gebruik te maken van zijn grote schare volgers op Twitter. Volgens Amerikaanse justitie verdiende hij zo meer dan dertien miljoen dollar over de rug van beleggers die met de cryptomunten bleven zitten. -
AirPods Max-review: hoe geslaagd is dit debuut van Apple?
Het leek duidelijk: voor alles dat met audio te maken heeft, vertrouwde Apple op Beats, het merk van Dr. Dre dat het in 2014 voor een slordige 2,2 miljard euro overnam. Inmiddels lijkt die filosofie overboord gegooid, want Apple kondigde eind 2020 opeens de eerste eigen over-ear-hoofdtelefoon aan: de AirPods Max. De experts van Tweakers bekeken dit debuut van Apple. -
Wit en zwart: YouTube blokkeert schaker per ongeluk voor ‘racistisch taalgebruik’
De woorden ‘wit’ en ‘zwart’ zijn voor schakers wat ‘blauw’ en ‘grijs' zijn voor weermannen. Toch stellen ze algoritmes die bedoeld zijn om online racisme op te sporen voor een uitdaging, aldus nieuw onderzoek. Eerder haalde YouTube vermoedelijk een schaker offline nadat het AI-algoritme bepaalde termen onterecht bestempelde als ‘hate speech’.
-
PREMIUMTechnische Dienst
Nooit meer geklooi met accu’s; fiets op standaard zetten en laden maar
Eigenaren van een elektrische fiets kennen de worsteling met een lege accu. Accu eruit, waar is het stekkertje, of haast, en in de schuur erachter komen dat de accu nog in de lader zit. Met TILER is al dat gedoe verleden tijd. Deze keer in de rubriek Technische Dienst: Fiets parkeren is accu opladen. -
PREMIUMVideo
Deze hyperloop moet in de toekomst versproducten razendsnel van a naar b brengen
Er komt een onderzoek naar een hyperloopnetwerk voor goederen in de Randstad. Vracht moet in de toekomst vanuit de Rotterdamse haven naar het Westland of naar Schiphol met grote snelheid worden vervoerd in lange buizen. Overheidsinstanties en bedrijven hebben daarvoor een convenant getekend. -
PREMIUM
Hanna krijgt door identiteitsfraude incassobureaus aan de deur: ‘Kom op! Dat dit zomaar kan’
Datadiefstal lijkt misschien onschuldig, maar de gevolgen kunnen ingrijpend zijn. Hanna krijgt sinds een paar weken pittige rekeningen van spullen die door een oplichter onder haar naam zijn besteld. ,,Ik voel me er zó onveilig door.’’