Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock/ADR

Waarom de prijzen van smartphones flink gaan stijgen (én hoger blijven)

De prijzen voor smartphones, computers en huishoudelijke apparaten zullen stijgen. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China wordt voelbaar in de portemonnee. Wellicht al eind dit jaar.

,,De handelsoorlog treft iedereen'', zegt Lou Schreurs, de Nederlandse topman bij audiogigant Harman die zijn uitvalsbasis heeft in Shenzhen. ,,Maar de elektronica-industrie in het bijzonder. We moeten sinds 1 september op verschillende elektronicaproducten de helft meer toeslag betalen, en we weten niet wanneer het eindigt.‘’

Als de VS en China de komende weken wederom geen water bij de wijn doen, dreigt op 15 december een volgende verhoging die opnieuw elektronica zoals smartphones zal treffen. ,,En wij moeten die extra kosten doorberekenen aan de consument'', zegt Schreurs.

  1. Uber-topman zwaar onder vuur: ‘Moord op Khashoggi was vergissing, maar wij maken ook vergissingen’

    Uber-top­man zwaar onder vuur: ‘Moord op Khashoggi was vergissing, maar wij maken ook vergissin­gen’

    Dara Khosrowshahi, de man die bij Uber als topman is aangesteld om het bedrijf in rustiger vaarwater te brengen, is diep door het stof gegaan tegenover aandeelhouders en publiek. Aanleiding is een interview dat hij gaf aan het programma Axios on HBO. Daarin leek Khosrowshahi de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi te vergoelijken. ,,Mensen maken fouten’’, klonk het vergevend.