Volledig scherm
De originele Apple-1 kostte ooit 666 dollar en 66 cent, maar moet moet nu zo'n 300.000 dollar opbrengen © EPA

Wie biedt? 260.000 euro voor een ruim veertig jaar oude Apple-computer

Een van de eerste computers die Apple ooit heeft gemaakt, wordt geveild. Het apparaat werkt nog, zegt veilinghuis RR Auction, dat hoopt op een bedrag van 300.000 dollar, bijna 260.000 euro. De koper krijgt onder meer het originele moederbord, zonder aanpassingen, en een authentieke gebruiksaanwijzing.

Volledig scherm
De koper krijgt de originele handleiding erbij © EPA
Volledig scherm
Van de Apple-1 bestaan nog zo'n zestig exemplaren © EPA

De grondleggers van Apple, Steve Wozniak en Steve Jobs, bouwden in 1976 en 1977 ongeveer tweehonderd computers. Dat deden ze in het ouderlijk huis van Jobs. Die computers droegen de naam Apple I.

Wozniak was verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw, Jobs regelde de verkoop en de levering. De computers werden verkocht via een computerwinkel in de buurt voor 666,66 dollar. Er bestaan nog ongeveer zestig exemplaren, maar de meeste doen het niet meer.

1000 miljard waard

Volledig scherm
Steve Wozniak en Steve Jobs bouwden in 1976 en 1977 ongeveer tweehonderd Apple-eens © EPA

Wozniak en Jobs hadden elkaar als tieners leren kennen. Ze bedachten de naam van hun bedrijfje na een bezoek aan een appelboomgaard. Wozniak verliet Apple in 1985, maar krijgt nog elk jaar een vergoeding van het bedrijf en bleef aandeelhouder. Jobs werd miljardair, Wozniak niet. Zijn vermogen wordt geschat op ongeveer 100 miljoen dollar.

Een derde oprichter, Ronald Wayne, verliet het nieuwe bedrijfje al na een paar weken. Hij liet zich voor 800 dollar uitkopen, omdat hij geen zin had in risico. Zijn belang, 10 procent van Apple, zou nu 100 miljard dollar waard zijn geweest. Apple is inmiddels een van de grootste bedrijven ter wereld, met een marktwaarde van ongeveer duizend miljard dollar.