Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

YouTube verwijdert beelden die gewelddadige gebeurtenissen verheerlijken

YouTube gaat video's verwijderen waarin de Holocaust wordt ontkend en andere ‘goed gedocumenteerde gewelddadige gebeurtenissen’. Het videoplatform krijgt al langer kritiek dat het te weinig doet tegen haatzaaiende en discriminerende beelden.

Als voorbeeld van andere gewelddadige gebeurtenissen die niet ontkend mogen worden, noemt YouTube op haar blog een schietpartij op een Amerikaanse school. Het dochterbedrijf van Google stelt verder dat het video's offline haalt van groeperingen die claimen dat een bepaald ras, geslacht of seksualiteit superieur is. Daaronder vallen bijvoorbeeld beelden waarin het nazisme wordt opgehemeld.

Het zal nog wel een aantal maanden duren voordat de video's daadwerkelijk zijn verwijderd. YouTube nam in 2017 ook al stappen tegen haatzaaiende video's.

  1. Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter.