Zo bescherm je je Instagramaccount tegen hackers en pottenkijkers
Instagram is nog altijd een razend populaire app. Toch wil lang niet iedereen zijn account delen met de rest van de wereld. Maar hoe scherm je je account af? We helpen je een handje.
Er zijn meerdere manieren om je Instagramaccount te beveiligen. Zo kun je je account afschermen van pottenkijkers, maar is het uiteraard ook handig om ervoor te zorgen dat niemand ongevraagd je account binnendringt.
Beveiligen tegen indringers
Laten we maar beginnen bij het belangrijkste: hoe je jezelf beschermt tegen indringers. Op die manier weet je zeker dat niemand fraudeert met je identiteit. Zorg er voor dat je tweestapsverificatie instelt. Dat betekent dat je twee stappen moet doorlopen om in te loggen. Eerst voer je je gebruikersnaam en wachtwoord in, en daarna gebruik je een code die je via een sms’je ontvangt.
Via de app is deze functie gemakkelijk in te stellen. De Instagraminstellingen vind je door naar je eigen profiel te gaan en de drie balkjes rechtsboven aan te klikken. Vervolgens klik je op de tab “Beveiliging”, waarna je de knop ‘Tweestapsverificatie’ selecteert. De app legt je daar uit hoe je tweestapsverificatie aanzet.
Scherm je account af
Misschien word je lastiggevallen door spamaccounts of heb je simpelweg geen zin in pottenkijkers op je Instagram. Er zijn tal van goede redenen om je account af te schermen. Dat is dan ook gemakkelijk in te stellen.
Dit keer kies je voor ‘Privacy’ in het instellingenmenu, en ga je naar het kopje ‘Accountprivacy’. Naast het woord ‘Privéaccount’ vind je een schakelaar. Zet dit aan en niemand kan zomaar je account bekijken.
Als iemand jouw foto’s en verhalen wil zien, moet die een volgverzoek sturen. Dan krijg jij een notificatie en kun je zelf oordelen of je deze persoon toe wil laten tot je account. Geef je geen toestemming, dan wordt het verzoek verwijderd en de toegang geweigerd.
Wel moet je kritisch naar je lijst met volgers kijken. Dat je je account privé hebt gemaakt, betekent niet dat je niet al ongewenste volgers hebt. Het is dan ook slim om accounts uit de lijst te verwijderen als je niet wil dat ze je foto's kunnen blijven zien.
Verberg je likes en/of stories
Wil je niet te koop lopen met hoeveel mensen je bericht liken? Je kunt likes verbergen. Zo ziet niemand meer hoeveel mensen op jouw berichten reageren.
Ga weer naar het ‘Privacy’-kopje in het instellingenmenu. Wanneer je op het ‘Berichten’-tabje klikt, zie je al snel de optie om Vind-ik-leuks te verbergen. Zet de slider aan en niemand zal op één van je berichten de likes nog kunnen zien.
Je kunt ook gelijk instellen met wie je je Instagram Stories deelt. Onder het kopje ‘Stories’ heb je namelijk de optie om deze te verbergen, waarbij jij zelf kunt selecteren welke accounts je verhalen niet mogen zien. Ook kan je hier aangeven of mensen mogen reageren op je verhalen.
Taggen uitschakelen
Het is ook slim om je locatie te verbergen. Hierover heb je doorgaans al veel controle doordat je deze zelf bewust toe moet voegen bij het plaatsen van een foto en/of video in je feed of verhaal. Wanneer iemand anders een bericht plaatst en jou daarin vermeldt, heb jij daar echter geen controle over.
Ga nog één laatste keer terug naar het ‘Privacy’-kopje in het instellingenmenu en selecteer de ‘Vermeldingen’-knop. Hier kun je instellen dat alleen mensen die je volgt jouw gebruikersnaam kunnen toevoegen aan foto's - of helemaal niemand.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMtracking1
Waarom je niet zomaar altijd cookies moet accepteren: 'We realiseren ons niet wat er gebeurt’
De dreiging van Russische tanks, de risico’s van klimaatverandering, die begrijpt iedereen. Maar hoe zit het met de dreiging van dat venster dat iedere dag op onze schermen verschijnt, ‘Accepteer alle cookies’? Je klikt het achteloos aan, maar vervolgens betreden bedrijven massaal je privéleven. En dat is een stuk gevaarlijker dan gedacht. ,,We staan onder permanent toezicht.” -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Drie manieren om hackers buiten je telefoon en laptop te houden
Digitale criminaliteit blijkt elk jaar opnieuw weer toe te nemen. Hoe kun je je het beste wapenen tegen digitale inbrekers? -
1
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Nieuwe tool laat tieners naaktfoto’s van internet halen
Tieners die naaktfoto’s van zichzelf online zien circuleren hebben vanaf nu een mogelijkheid om die beelden offline te halen. Met een nieuw door het Amerikaanse National Center for Missing & Exploited Children (NCMEC) ontwikkeld programma kunnen foto’s van bepaalde sociale media worden verwijderd. De tool, Take It Down, is deels gefinancierd door Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook.
-
Britse rechercheurs maakten nep-ddos-sites aan om te gebruiken als lokaas
Britse cyberrechercheurs hebben meerdere sites opgezet waar criminelen zogenaamd ddos-aanvallen konden bestellen. Duizenden digitale vandalen trapten in de val en maakten accounts aan, waardoor hun gegevens in handen van de politie kwamen. -
-
-
Deze gegevens verzamelt jouw telefoon over waar je bent
‘Wil je je locatiegegevens delen?’ Maak je regelmatig gebruik van een smartphone, dan zul je die vraag weleens gezien hebben. Maar wat weet je telefoon eigenlijk over waar je bent, en hoe kun je er voor zorgen dat er zo min mogelijk van jouw informatie gebruikt wordt? -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?