Zo gaat de accu van je telefoon (en andere gadgets) veel langer mee
Bijna iedereen heeft er last van: Toen je hem net kocht, ging de batterij van je telefoon met gemak een hele dag mee, maar na verloop van tijd lijkt het alsof je hem steeds sneller weer moet opladen. Met deze bespaartips verbeter je de batterijduur.
We besteden meer tijd aan onze mobiele telefoon dan ooit tevoren. We appen, gamen, mailen, surfen, lezen de krant online, checken aandelen, navigeren, luisteren muziek, kijken Netflix en beheren onze social media ermee.
Al die activiteiten slurpen energie. Gelukkig wordt de techniek voor snelladen steeds beter, maar veel handiger is het om een aantal besparingstips nu al toe te passen.
Laad niet volledig op
Over het opladen van je smartphone bestaan veel feiten en fabels, maar de gouden regel is: wacht nooit totdat je telefoon bijna uitvalt of helemaal uit is gegaan om hem dan pas weer op te laden. Zodra je batterijniveau tot 10 à 20 procent is gedaald, doe je er goed aan de smartphone op te laden. Als de accu van de telefoon namelijk volledig leeg is, kan de batterij zogenaamd ‘diep ontladen raken’, waardoor hij licht beschadigd raakt.
Andersom geldt ook: 100 procent opladen is niet per se het beste voor je batterij. Een volledig opgeladen accu slijt namelijk sneller. Een accu van een smartphone kan ongeveer tussen de vierhonderd en vijfhonderd keer in zijn geheel worden opgeladen voordat hij begint te slijten.
Veel mensen hangen hun telefoon ‘s nachts aan het stopcontact, zodat ze de volgende dag weer met een volle accu kunnen beginnen. Dat raden we dus af. In het ideale geval hou je je smartphone zo rond de 60 tot 80 procent volgeladen.
Pas instellingen aan
Je kunt de batterijduur verlengen door de automatische helderheid of brightness-functie aan te passen. Veel apps hebben tegenwoordig bovendien een donkere modus en die kost in de regel minder stroom, omdat er minder witte vlakken hoeven te worden verlicht.
Een andere tip betreft het gebruik van een draadloos netwerk. Een wifiverbinding verbruikt minder stroom dan een mobiel netwerk (4G of 5G), dus laat zoveel mogelijk de wifi ingeschakeld. Dat moet thuis of op het werk in ieder geval geen probleem zijn.
Een simpelere tip is deze: zorg dat je steevast de laatste versie van het besturingssysteem hebt gedownload. Dit is niet alleen beter voor de veiligheid en privacy, maar bij zowel iOS als Android worden ook regelmatig verbeteringen aan de batterij toegevoegd.
Don’t push it
Locatie bijhouden, notificaties en pushberichten slurpen energie. Iedere notificatie verbruikt een beetje stroom, omdat jouw smartphone als het ware steeds weer opnieuw wakker schrikt. Voordat je het doorhebt krijg je AD-meldingen, actuele updates over neerslag, al je mails en WhatsApp-berichten geserveerd. Vraag jezelf af: heb je dat nu echt nodig?
En als je dan echt niet meer weet wat je moet doen, maar nog even doormoet met je smartphone, kun je altijd nog de spaarstand van je telefoon aanzetten.
Bespaar energie op laptops
De bovenstaande tips kun je meestal ook toepassen op tablets en laptops. Verminder de schermhelderheid, hou niet te veel tabbladen en programma’s open, minimaliseer je notificaties en laad niet pas op als de accu van je Macbook, Surface Go of Chromebook op 1 procent staat.
En let op: veel toetsenborden van laptops hebben verlichting, zodat je ook bij weinig licht in de avond kan werken. Soms laat je deze functie per ongeluk aanstaan, zonder dat je het doorhebt. Af en toe dus even checken en weer naar uitzetten.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Smartphone laadt niet op? Zo maak je de oplaadpoort het beste schoon
Het kan zomaar eens gebeuren: je steekt de oplaadkabel in je telefoon, maar hij weigert te beginnen met laden. De smartphone lijkt defect, maar in de praktijk is het vaak makkelijk op te lossen door de poort eens goed schoon te maken. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Overstappen van Android naar iPhone (of andersom) zonder dataverlies: zo doe je dat
Gefeliciteerd met je nieuwe smartphone! Overstappen van Android naar iOS (of andersom) is leuk en spannend, maar het kan ook stressvol zijn. Hoe neem je bijvoorbeeld agenda-afspraken, contacten en foto’s mee? En kun je ook WhatsAppgesprekken meeverhuizen? In dit artikel leggen we uit hoe je zonder dataverlies de overstap maakt. -
‘Apple introduceert de USB-C-poort bij de iPhone 15 deze herfst’: dit verandert er op techvlak in 2023
Ook technologieland ontsnapt in 2023 niet aan verschillende nieuwe regels en wetten. Expert Joris Jansen van technologiesite Tweakers laat zijn licht schijnen op de voornaamste nieuwe regelgeving in Europa. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
Musk belooft reclamevrij Twitter voor duurder abonnement
Twitter-eigenaar Elon Musk heeft zaterdag in een reeks berichten aangekondigd om binnenkort een duurder abonnement in het leven te roepen, waarbij de gebruikers niet langer reclame te zien zullen krijgen. Dat zou een radicale verandering van het verdienmodel van het platform betekenen. -
-
-
Een 4K-scherm voor weinig geld? Deze moet je hebben
Heb je net in een nieuwe pc of gameconsole geïnvesteerd, dan is het goed mogelijk dat de bodem van je portemonnee in zicht komt. Gelukkig hoeft een prima scherm geen kapitalen te kosten. We zetten er een paar op een rij, waarbij de goedkoopste voor slechts 250 euro over de toonbank gaat. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.