Zo gaat Google helpen om huidkanker te identificeren
Google pakt het ambitieus aan: de techreus belooft dat een nieuwe app je kan helpen om verdachte bultjes te identificeren om zo te ontdekken of huidkanker op de loer ligt. En daarvoor zou je alleen maar een smartphone nodig hebben.
De app Derm Assist zou inmiddels op Europees niveau al zijn goedgekeurd om medisch in te zetten. Door gebruik te maken van dezelfde technologie die nu al wordt ingezet om bijvoorbeeld borstkanker goed te herkennen, zouden ook gekke jeukende bulten op je arm of nek worden onderzocht.
De techreus waarschuwt op zijn blog wel: ,,Dit is niet bedoeld ter vervanging van een medisch advies, want vaak heb je een arts nodig om de situatie te beoordelen.” Derm Assist zou bedoeld zijn ter aanvulling van bestaande middelen. Door een verdachte plek met de app te onderzoeken, zou je sneller weten wat er wellicht aan de hand is.
Hoe werkt het?
Derm Assist is een app die de camera van een smartphone gebruikt. Je maakt een foto van het bultje in kwestie, waarbij de software waarschuwt of je wel genoeg huid in beeld brengt en of alles goed scherp is.
Na het nemen van de foto vul je een korte vragenlijst in. Jeukt het? Begint het soms met bloeden? En hoe lang zit het er eigenlijk al? Op basis van die foto en je antwoorden kan Google proberen een diagnose te stellen.
Dat doet de app trouwens alleen als hij zeker is van zijn conclusie. Bestaat er twijfel bij een diagnose, dan zal Derm Assist waarschuwen dat het gegeven antwoord nog onzeker is.
Waarom kan Google dit ineens?
Google gebruikt bij Derm Assist kunstmatige intelligentie. Een computer heeft een gigantische hoeveelheid foto’s en informatie over huidproblemen bekeken, waardoor hij heeft geleerd om ieder specifiek probleem zo goed mogelijk te herkennen.
In feite wordt jouw informatie vervolgens voorgelegd aan dezelfde kunstmatige intelligentie, die op basis van eerdere onderzoeken een nieuwe conclusie trekt.
Steeds meer software van Google werkt op deze manier. Zo leert de stemassistent van het bedrijf bijvoorbeeld om woorden beter te herkennen door uitspraken van anderen te analyseren.
Zit dat qua privacy wel goed, als Google ineens foto's van mijn moedervlekken heeft?
Dat klinkt inderdaad wel spannend. In theorie weet de techreus ineens iets heel intiems van je: of je misschien last hebt van een medisch probleem. Het bedrijf belooft echter dat je gegevens niet zomaar worden verzameld en verwerkt. Je zult dus na het identificeren van eczeem ook niet ineens reclame zien voor een zalfje.
Je kunt er wel voor kiezen om je gegevens te doneren aan het bedrijf, maar dan worden ze alleen gebruikt om de kunstmatige intelligentie te verbeteren. In feite is jouw foto dan één extra om het herkenningsalgoritme nog iets slimmer mee te maken.
De app zal later dit jaar voor de eerste testers beschikbaar komen.
Hoe denk jij over deze technologische ontwikkeling?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
Je kind geschorst van TikTok? ‘Als je wordt verwijderd, is dat een ramp natuurlijk’
Het gebeurt vaker: zonder pardon wordt het account van een jong kind verwijderd van het populaire TikTok, zonder dat daar duidelijke tekst en uitleg bij wordt gegeven. Wat zit er achter dit klopjacht van kinder-accounts bij het Chinese sociale videonetwerk? -
De beste games voor een flinke work-out: deze spellen laten je zweten
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en het is veel makkelijker om mee te beginnen dan je denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games die je in beweging brengen. -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
PREMIUM
We gebruiken steeds vaker kunstmatige intelligentie op school. Waarom?
Een computer die de gezichtsuitdrukking van jouw kind analyseert om te kijken of ze het naar haar zin heeft, daarna haar huiswerk controleert en haar leraar advies geeft over hoe hij beter les kan geven: het klinkt misschien als toekomstmuziek, maar het gebeurt nu al. Wat heb je aan kunstmatige intelligentie in het onderwijs, en is het een goed idee?
-
Japan verhoogt straf voor online beledigen na dood realityster: tot één jaar cel
Japan verhoogt de straffen voor ‘online beledigen’ fors. Wie zich schuldig maakt aan cyberpesten, kan tot een jaar celstraf krijgen of worden veroordeeld tot een boete van 300.000 yen (2130 euro). In het Aziatische land is de bezorgdheid groot over de impact van cyberpesten na de zelfdoding van een realityster die gebukt ging onder vernederingen op sociale media. -
Zo leg je het gamen van je kinderen aan banden
Gamen is leuk en de laatste jaren voor veel kids (en volwassenen) uitgegroeid tot een van hun favoriete hobby’s. Dat betekent echter niet dat je kroost uren achtereen achter de spelcomputer - of op de tablet of smartphone mag spelen. Met onderstaande tips organiseer je de speeltijd van je kinderen en zorg je dat het een beetje leuk blijft. -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer