Foto ter illustratie
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie © AFP

Zo laat je jouw apps niet meegluren

Waar vind je een goedkoop hotel? Hoe laat gaat de trein? Dreigen er buien of blijft het droog? De service-apps op je telefoon zijn reuze handig, maar ze verzamelen ook informatie over jou. Ze weten vaak precies wat je uitspookt. Daar kun je een stokje voor steken.

De helft van alle Nederlanders voelt zich volgens onderzoek uit 2019 van beveiligingsbedrijf Kaspersky ongemakkelijk bij het delen van zijn locatiegegevens met tal van websites en apps. Aan de ene kant helpt het je aan nuttige informatie, zoals pompstations, hotels of restaurants in de buurt, of de verkeerssituatie op je route. Maar andersom weten die apps ook altijd waar je bent, of bent geweest. 37 procent van de ondervraagden vreest opgespoord te worden met behulp van die locatiedata.

  1. Meerderheid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacrisis

    Meerder­heid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacri­sis

    Ouders thuis aan het werk, koters op de bank voor de televisie of met een tablet op schoot. Dat is het beeld in menig huishouden tijdens de coronacrisis; zij het voor vermaak of om huiswerk te maken. Het scherm lijkt soms de ideale babysitter en veel ouders zeggen dat ze in deze tijden wat minder streng zijn als het om de ‘schermtijd’ van hun spruiten gaat. Maar hoeveel tijd zitten de ukkies op dit moment eigenlijk voor een beeldscherm?