Zo maak je een smartphone automatisch onbruikbaar tijdens de dodenherdenking
Niet iedereen vindt het even makkelijk om tijdens de dodenherdenking twee minuten onafgeleid stil te zijn. Je telefoon is er zo bij gepakt, maar daarmee ga je voorbij aan het herdenkingsmoment. Met deze tip zorg je dat een smartphone tussen 20.00 en 20.02u uur eventjes onbruikbaar wordt.
Waar je vroeger tijdens de twee minuten stilte niks behalve je eigen gedachten had, voel je op dat onbewaakte moment inmiddels je smartphone een gat in je broek branden. Die verleiding kan groot zijn, ook voor bijvoorbeeld je kinderen die nog niet helemaal weten hoe ze zich tijdens de 4 mei-herdenking moeten gedragen.
Je kunt de smartphones in beslag nemen en ergens verstoppen, maar er is een eleganter alternatief. Met Schermtijd op een iPhone of Digitaal welzijn op een Android-toestel maak je een smartphone twee minuutjes tijdens de herdenking onbruikbaar.
Op zoek naar een nieuwe smartphone? BestGetest zet op een rij waar je op moet letten.
Zo stel je de iPhone in tijdens de dodenherdenking
Op een iPhone open je de Instellingen-app, waarna je kiest voor ‘Schermtijd’ en tikt op ‘Apparaatvrije tijd’. Hier kun je een schema instellen wanneer de telefoon je eventjes niet mag afleiden. Notificaties worden achtergehouden, maar ook apps kun je tijdens deze periode niet aantikken. In het schema kun je een tijd van 20.00 tot 20.02 uur selecteren, zodat de afleidingloze periode start tijdens de herdenking.
Bij ‘Altijd toegestaan’ kun je een paar uitzonderingen selecteren, zodat je bijvoorbeeld wel de Telefoon-app kunt gebruiken om bij noodgevallen te bellen. Bij ‘Communicatielimieten’ kun je beperken wie je tijdens deze periode nog kunt bereiken.
Let wel op: Apparaatvrije tijd is strikt genomen optioneel. Je kunt het overschrijden door op een app te tikken en bij de waarschuwing te kiezen voor ‘Negeer limiet’, zodat je alsnog toegang hebt. Bij kinderen kun je wel ‘Gebruik toegangscode voor Schermtijd’ selecteren, zodat je de optie vergrendelt met een wachtwoord en zij de optie niet kunnen omzeilen.
Focus-modus op Android
Android heeft een vergelijkbare functie die net wat anders heet: Digitaal welzijn. Deze vind je ook in de instellingen van je telefoon, waar je vervolgens ‘Digitaal welzijn’ kunt selecteren.
Hier kies je vervolgens de Focus-optie, waar je kunt instellen wanneer je even afleidingloos wil concentreren. Je selecteert vervolgens welke apps je tijdelijk onbruikbaar wil maken en waar je geen bericht van wil hebben. Ook kun je hier een schema instellen, zodat de optie tussen 20.00 uur en 20.02 activeert.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
Deze harde schijf met touchscreen is een digitale kluis
Een reservekopie van je belangrijkste bestanden op een externe harde schijf of USB-stick kan nooit kwaad, totdat je de schijf kwijtraakt en de gelukkige vinder vrije toegang heeft tot al jouw data. Om dat te voorkomen, maakte Kingston van hun Ironkey VP80ES een volledig beveiligde digitale kluis. Maar is die veiligheid het hoge prijskaartje waard?
-
Te vaak op je telefoon? Zo weersta je de verleiding
Achterhalen exact hoelang je apps als TikTok gebruikt: het is poepsimpel. Als je dan schrikt van het aantal minuten dat je spendeerde op sociale media, kan je er met onze techtip van de week paal en perk aan stellen. -
Elon Musk mag internetdienst aanbieden aan schepen en vliegtuigen
Satellietinternetbedrijf Starlink heeft toestemming gekregen om zijn diensten aan te bieden aan gebruikers in schepen, vliegtuigen en andere voertuigen. Dat meldt de Amerikaanse toezichthouder FCC. Starlink, dat onderdeel is van ruimtevaartbedrijf SpaceX van multimiljardair Elon Musk, brengt satellieten in een baan rond de aarde om breedbandinternet te kunnen aanbieden in afgelegen gebieden. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.