Geen webcam meer kopen!
Volledig scherm
Geen webcam meer kopen! © Hardware Info

Zo maak je van jouw smartphone een webcam

Door de grote vraag naar webcams door het verplichte thuiswerken zijn de prijzen bijna verdubbeld en raken de voorraden op.  Vanwege deze plotselinge prijsstijgingen en beperkte voorraden rees bij ons - en ongetwijfeld vele anderen - de vraag: kan je je smartphone als webcam op de pc gebruiken? AD Tech en Hardware Info leggen het uit.

Het lijkt zo voor de hand te liggen; het apparaat dat je altijd al op zak hebt en doorgaans voorzien is van een hele behoorlijk camera, als webcam gebruiken. De kans is groot dat je dit afgelopen weken direct vanaf je telefoon al vaak gedaan hebt, zoals het videobellen via WhatsApp, Zoom, Hangouts of Skype. Wie echter productief met een pc aan de slag wil, zal alle informatie - en dus ook het videobellen - op de pc bij elkaar willen hebben. Bovendien levert een pc met een bekabelde netwerkverbinding nog altijd de beste ervaring bij videobellen op, ook niet geheel onbelangrijk.

Aan de slag

Wil je direct aan de slag? Dit is in het kort het stappenplan:

1. Installeer de Iriun-app voor Android of iOS

2. Installeer de applicatie voor Windows, MacOS, of Ubuntu.

3. Verbind de apparaten via WiFi (of eventueel via USB op Android)

4. Gebruik de smartphone-webcam in een applicatie naar keuze

Voor dit artikel gingen wij op zoek naar applicaties die het mogelijk maken om je smartphone als webcam op een pc te gebruiken. Het aanbod bleek behoorlijk beperkt; uiteindelijk kwam er slechts één applicatie naar voren die stabiel werkt én gebruiksvriendelijk is. Deze app heet Iriun Webcam, die we in dit artikel doornemen.

Installeer de app

Om de Iriun Webcam te kunnen gebruiken, moet je zowel op je smartphone als op je pc de bijbehorende app installeren. De app is voor alle platformen gratis te gebruiken en vereist iOS 10.2 en hoger of Android 5.0 en hoger voor smartphones. Installatie op alle platformen is voor de hand liggend en er worden geen extra toolbars of dergelijke mee geïnstalleerd.

Als de applicatie op je pc draait, kun je de app op je smartphone starten om deze twee elkaar te laten zoeken. Dit moet wel op hetzelfde draadloze netwerk gebeuren, waarvoor het zaak is om met dezelfde router te verbonden zijn. Positief is dat je pc ook gewoon bekabeld met je router verbonden kan zijn, waardoor de vertraging in het videosignaal minder is. Wie over een goed ingesteld en geoptimaliseerd WiFi-netwerk beschikt, zal echter maar minimale vertraging ervaren.

Zodra de pc en telefoon verbinding hebben, krijg je in de Iriun-applicatie op je pc een preview van het camerabeeld te zien. Hier kun je ook gelijk de resolutie instellen. Het is niet helemaal duidelijk wat hierbij de beperkende factor is; op een iPhone SE en een Nokia 8 konden we maximaal 3840 bij 2160 pixels (in de volksmond 4K) selecteren. Bij een oudere Sony Xperia Z1 Compact bleek hoger dan 1280 bij 720 pixels niet mogelijk, terwijl dit toestel zelf wel in 1080p kan filmen.

Beeldkwaliteit

En de beeldkwaliteit? Die is opvallend goed. Hoewel we een oudere webcam, de Logitech C310 uit 2010, vergelijken met enkele smartphones die sindsdien zijn uitgekomen, blijkt dat niet alleen de maximale resolutie maar vooral ook de automatische witbalans, verzadiging en het contrast op smartphones een stuk beter geregeld is. Dat heeft als voordeel dat je je iets minder druk hoeft te maken om de lichtomstandigheden van je thuiswerkplek.

Links de Logitech C310 (2010), rechts de Sony Xperia Z1 Compact (2014). Hoewel de maximale resolutie in dit geval gelijk is (720p), weet zelfs een oude smartphone veel beter om te gaan met moeilijke lichtomstandigheden.
Volledig scherm
Links de Logitech C310 (2010), rechts de Sony Xperia Z1 Compact (2014). Hoewel de maximale resolutie in dit geval gelijk is (720p), weet zelfs een oude smartphone veel beter om te gaan met moeilijke lichtomstandigheden. © Hardware Info

En hier eindigt helaas het goede nieuws. Je smartphone als webcam gebruiken is mogelijk met Iriun, maar daarbij kan de microfoon op je telefoon - hoe ongelukkig ook - momenteel niet gebruikt worden. Je zult dus nog steeds een andere microfoon nodig hebben om aan te sluiten op je pc. Gelukkig helpen we je daar ook een handje mee. Check bijvoorbeeld dit artikel over de beste betaalbare headsets.

  1. Dit zijn de beste laptops voor minder dan 800 euro

    Dit zijn de beste laptops voor minder dan 800 euro

    Voor een echt goede laptop moest je vroeger een flinke duit betalen, maar die tijd is gelukkig al even voorbij. Ook in de prijscategorie 500 tot 800 euro (de middenklasse) vind je tegenwoordig uitstekende én snelle toestellen, met dank aan de processoren. Wil je graag een compacte laptop, dan is eentje van 14 inch (scherm van 31 cm breed) een interessante keuze. Tweakers koos de vier beste laptops uit in hun tweemaandelijkse laptoptest.