Volledig scherm
© Getty Images

Alaphilippe overtreft Voeckler in het geel

Voor de elfde keer mocht Julian Alaphilippe na een etappe in deze Tour de France de gele trui ophalen op het erepodium. Hij is de eerste Fransman sinds Bernard Hinault in 1985 die zo vaak het geel om de schouders had in een Tour.

Hinault mag zich nog altijd de laatste Franse winnaar van de etappekoers door eigen land noemen. Thomas Voeckler droeg in 2011 tien dagen het geel, maar hij raakte enkele dagen voor de finish in Parijs de leiding kwijt.

Alaphilippe nam na de derde etappe, die hij won, de leiderstrui over van Mike Teunissen. Na drie dagen in het geel moest de Franse renner van Deceuninck - Quick-Step de leiding afstaan aan Giulio Ciccone, maar hij heroverde het geel al snel weer. Na de achtste etappe stond Alaphilippe weer met het geel om zijn schouders. Vrijwel iedereen verwachtte dat de 27-jarige renner de leiding in de Pyreneeën zou verliezen, maar na de door hem gewonnen tijdrit in Pau en twee zware ritten door de bergen heeft Alaphilippe nog steeds het geel in bezit.

De bus van Deceuninck - Quick-Step ligt ondertussen vol met gele leeuwtjes, het aandenken dat de man in het geel iedere dag krijgt. De Belgische equipe plaatst dagelijks op Twitter een foto van de steeds groter wordende verzameling achter de voorruit van de teambus.