Volledig scherm
PREMIUM
Fernando Gaviria. © Cor Vos

Gaviria maakt alleen in de sprint echt oorlog

In zijn eerste Tour is de 23-jarige Fernando Gaviria meteen een van de grote sterren. De eerste Colombiaanse sprinter van wereldklasse kan de komende tien jaar weleens de grootste rivaal van Dylan Groenewegen zijn.

Quote

Hij is pas 23 jaar, maar nu al een held in het compleet wielermaf­fe land.

Door Pim Bijl

Eerst stapt hij van zijn fiets. Daarna kust hij zijn linkerarm, of beter: de tatoeages op zijn linkerarm - de geboortedata van zijn vader, moeder en zus. Een fractie later is Fernando Gaviria omsingeld. De drukke Colombiaanse verslaggevers hebben doorgaans lak aan elk denkbaar protocol en vuren dwars door elkaar vragen op hem af.

Hij is pas 23 jaar, maar nu al een held in het compleet wielermaffe land. Hij reed zaterdag zijn eerste Tourrit ooit, won met overmacht en stond nadien met de gele trui om zijn schouders. De tweede geletruidrager in ’s lands historie, vijftien jaar na Lance Armstrongs knecht Victor Hugo Peña. Zo deed een sprinter, de eerste van wereldklasse uit Colombia, waar klimmers als Fabio Parra en Lucho Herrera in de jaren 80 en Rigoberto Uran en Nairo Quintana de voorbije jaren niet in slaagden.

  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een ludiek filmpje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’