1. Holocaust-overleven­de Lous (80) maakt indruk op jongeren uit Urk: ‘Een jongen kreeg elke dag een pak slaag van zijn vader’
  PREMIUM
  POLL
  4

  Holocaust-overleven­de Lous (80) maakt indruk op jongeren uit Urk: ‘Een jongen kreeg elke dag een pak slaag van zijn vader’

  Lous Steenhuis-Hoepelman (80) ging in gesprek met zeven jonge Urkers die in ‘nazi-kledij’ door het dorp liepen. Woedend was de Joodse vrouw uit Amsterdam, die meerdere concentratiekampen overleefde. Het was een goed gesprek volgens haar, maar excuses zijn niet voldoende. ,,Ik zei zeker te weten dat Westerbork niet in Duitsland ligt. In de oorlog ben ik er geweest.”
 1. Nazi-verkleedpartij schokt Urkers: ‘Ze schoten met neppistolen en deden de einsatzgruppen na’
  PREMIUM
  POLL
  6

  Na­zi-verkleed­par­tij schokt Urkers: ‘Ze schoten met neppisto­len en deden de einsatzg­rup­pen na’

  De nazi-verkleedpartij van een groep jongemannen op Urk zorgt voor veel verontwaardigde reacties. Justitie en politie zijn een onderzoek gestart. De burgemeester van Urk is woedend over het ‘coronaprotest’, het CIDI doet aangifte en bij de stichting ‘Urk in de oorlogstijd’ is de verbazing groot. ,,Dat jongeren met de oorlog lachen, vind ik echt te bizar voor woorden.”
 1. Amper (positieve) testen én vaccinaties, GGD trekt zich terug: is Urk echt coronavrij?
  PREMIUM
  7

  Amper (positieve) testen én vaccina­ties, GGD trekt zich terug: is Urk echt coronavrij?

  Met de laagste vaccinactiegraad van het land en ondertussen amper positieve coronatesten blijft Urk experts verbazen. De GGD heeft besloten om test- en vaccinatielocaties in het vissersdorp te sluiten. Is Urk echt coronavrij of schuilt er meer achter deze cijfers? ,,Op Urk is de infectie redelijk uitgebreid rondgegaan en dan is het niet onwaarschijnlijk dat er iets van groepsimmuniteit mee gaat spelen”, stelt viroloog Ab Osterhaus.