Chirurgen werken aan een donornier die zojuist d.m.v. laparoscopie, een kijkoperatie, bij een patiënt is uitgenomen, en vervolgens bij een familielid zal worden ingebracht.
Volledig scherm
Chirurgen werken aan een donornier die zojuist d.m.v. laparoscopie, een kijkoperatie, bij een patiënt is uitgenomen, en vervolgens bij een familielid zal worden ingebracht. © Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Aan hun lijf geen polonaise: Urkers zijn minst bereid om organen af te staan na overlijden

Urkers zijn in Nederland het minst bereid om hun organen af te staan. Slechts 15 procent van de volwassen op het voormalige visserseiland geeft in het Donorregister expliciet toestemming voor orgaandonatie na hun overlijden. Landelijk gezien is dat bijna 35 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  1. Ergernis bij politiechef na massale inzet agenten op Urk: ‘Dit is niet normaal, natuurlijk’
    PREMIUM
    6

    Ergernis bij politie­chef na massale inzet agenten op Urk: ‘Dit is niet normaal, natuurlijk’

    De hele zaterdagavond leek Urk wel een vesting: agenten zijn bekogeld met vuurwerk en er waren 16 aanhoudingen voor onder meer openlijke geweldpleging. Desondanks omschrijft de politie de avond als ‘relatief rustig’. Belangrijke oorzaak was volgens de autoriteiten de massale politie-inzet. ,,Dit is niet normaal natuurlijk. Deze inzet gaat ten koste van andere dingen”, zegt Tom Nauta, de teamchef van de politie in Dronten, Noordoostpolder en Urk.

Flevoland