Volledig scherm
Een eerdere Urkerdag. © Reina Halman

Aangepaste Urkerdag door harde wind

updateDe organisatie van de Urkerdag heeft het noodscenario uit de kast getrokken in verband met de harde wind. 

Dat betekent wijzigingen in het programma. Zo vindt de sloepenrace plaats op de Urkervaart tussen Urk en Emmeloord en niet op het IJsselmeer. De Urkervaart kent meer beschutting en is dus veiliger. Verder zijn de kramen op de havenkade verankerd en staan ze met de rug naar de wind toe, zegt Atie Edink, een van de organisatoren. 

Grote tent

De grote tent is vrijdagavond nog goed nagekeken, aldus Edink. ,,De leverancier is er zelfs nog bij geweest’’. Mocht de wind te hard worden dan gaan de zijflappen omhoog, legt hij uit. Om de wind minder grip te laten krijgen op het doek. Verder is er om de twee uur een veiligheidsoverleg. 

De Urkerdag is inmiddels begonnen. Volgens Edink is het rustiger dan in voorgaande jaren. ,,Dat zal te maken hebben met het weer. Ik begrijp dat het vanmiddag beter wordt.’’ 

  1. ‘Oude rot-kotter’ van Amsterdammer zinkt voor kust van Urk tijdens vlucht voor havenmeester

    ‘Oude rot-kot­ter’ van Amsterdam­mer zinkt voor kust van Urk tijdens vlucht voor havenmees­ter

    ,,Wat een vieze, oude rot-kotter.’’ Toeschouwer Klaas Post uit Urk windt er geen doekjes om. Hij is vooral kwaad om het voorval vanmiddag waarbij een oude, houten kotter gezonken is in het IJsselmeer. Post vaart regelmatig met zijn snelle boten uit voor schippers in nood, en dat deze boot het niet zou overleven hadden Post en de havenmeester direct al gezien. De eigenaar van de boot en zijn hond zijn gered, maar inmiddels zijn ze spoorloos. En hij heeft nog steeds geen liggeld betaald.

Flevoland