Ark van Noach op drift in haven Urk

In de haven van Urk is een ark op drift geraakt. Op beelden is te zien dat de ark tegen verschillende zeilschepen is aangevaren.

Het gaat om de VerhalenArk. De ark is het eerste drijvende bijbelmuseum ter wereld en is 70 meter lang, 10 meter breed en 13 meter hoog. Het drijvende museum zou nog tot 28 februari 2018 moeten blijven liggen in de haven van Urk. Op het moment dat het schip op drift sloeg waren er nog verschillende mensen en dieren aan boord. Voor zover bekend zijn die ongedeerd.

De zware Ark heeft bij het rammen van de steiger een deel ervan onder water gedrukt. Ook zijn er enkele aangemeerde schepen bij de aanvaring onder water verdwenen. Duikers controleren momenteel of er geen mensen zijn achtergebleven in de gezonken vaartuigen.

Volledig scherm
De ark op drift. © Willem Foppen
  1. ‘Oude rot-kotter’ van Amsterdammer zinkt voor kust van Urk tijdens vlucht voor havenmeester

    ‘Oude rot-kot­ter’ van Amsterdam­mer zinkt voor kust van Urk tijdens vlucht voor havenmees­ter

    ,,Wat een vieze, oude rot-kotter.’’ Toeschouwer Klaas Post uit Urk windt er geen doekjes om. Hij is vooral kwaad om het voorval vanmiddag waarbij een oude, houten kotter gezonken is in het IJsselmeer. Post vaart regelmatig met zijn snelle boten uit voor schippers in nood, en dat deze boot het niet zou overleven hadden Post en de havenmeester direct al gezien. De eigenaar van de boot en zijn hond zijn gered, maar inmiddels zijn ze spoorloos. En hij heeft nog steeds geen liggeld betaald.

Flevoland