Auke (13) dobberde urenlang op het IJsselmeer, terwijl iedereen hem zocht

video,,Ik was bang dat het 's nachts stormweer zou worden. Dan kan die boot omslaan.” De 13-jarige Auke was vorige week urenlang vermist. Toch hield de jonge Urker het hoofd koel: ,,Ik moest in beweging blijven. Ik heb me opgedrukt en heb de boot een beetje opgeruimd. Er lag een bezem in.” De motor van de sloep had het begeven en Auke dreef af tot de Houtribdijk tussen Enkhuize en Lelystad, vele kilometers verderop.

De jongen vertrok aan het begin van de avond uit de haven. Stiekem, zonder zijn ouders in te lichten. Toen het zijn vader opviel dat de jongen maar niet thuis kwam, sloeg hij alarm. Een grootscheepse zoekactie werd op touw gezet, met resultaat. De sloep werd in de nachtelijke uren aangetroffen; Auke liep toen al een paar kilometer verderop op de dijk. Hij werd tegemoet gelopen door de hondenbrigade. ,,Toen ben ik langs die weg gaan lopen. Drie kwartier lang of zo. Er kwamen wel wat vrachtwagens en auto's langs, maar die zagen me niet.” Inmiddels was het acht uur na zijn vertrek uit de Urker haven.

Volledig scherm
Auke © Videostill
  1. Balk Shipyard genomineerd voor World Superyacht Awards 2019.

    Balk Shipyard genomi­neerd voor World Superyacht Awards 2019.

    De grote opknapbeurt die Balk Shipyard vorig jaar in de Urker haven uitvoerde aan het superjacht Dancing Hare, waarbij onder andere het complete interieur is verfrist, alle technische installaties en de complete machinekamer zijn vernieuwd, een van de vier dekken is verlengd met tenminste vier meter en waar glazen panelen zijn geplaatst om te allen tijden op het zonnedek te kunnen zitten, heeft geresulteerd in een nominatie voor de prestigieuze World Superyacht Awards.

Flevoland