Auke (13) dobberde urenlang op het IJsselmeer, terwijl iedereen hem zocht

video,,Ik was bang dat het 's nachts stormweer zou worden. Dan kan die boot omslaan.” De 13-jarige Auke was vorige week urenlang vermist. Toch hield de jonge Urker het hoofd koel: ,,Ik moest in beweging blijven. Ik heb me opgedrukt en heb de boot een beetje opgeruimd. Er lag een bezem in.” De motor van de sloep had het begeven en Auke dreef af tot de Houtribdijk tussen Enkhuize en Lelystad, vele kilometers verderop.

De jongen vertrok aan het begin van de avond uit de haven. Stiekem, zonder zijn ouders in te lichten. Toen het zijn vader opviel dat de jongen maar niet thuis kwam, sloeg hij alarm. Een grootscheepse zoekactie werd op touw gezet, met resultaat. De sloep werd in de nachtelijke uren aangetroffen; Auke liep toen al een paar kilometer verderop op de dijk. Hij werd tegemoet gelopen door de hondenbrigade. ,,Toen ben ik langs die weg gaan lopen. Drie kwartier lang of zo. Er kwamen wel wat vrachtwagens en auto's langs, maar die zagen me niet.” Inmiddels was het acht uur na zijn vertrek uit de Urker haven.

Volledig scherm
Auke © Videostill
  1. Hoe een levensgevaarlijke drugsdumping in Eindhovense woonwijk naar Urk leidt
    PREMIUM
    video

    Hoe een levensge­vaar­lij­ke drugsdum­ping in Eindhoven­se woonwijk naar Urk leidt

    Twee vrachtwagentjes vol met vaten giftig drugsafval zijn in oktober gedumpt in een dichtbevolkte woonwijk in Eindhoven. Vrijgekomen zoutzuurgas zorgt voor evacuaties en onrust in de wijk. De wagens zijn op Urk volgeladen, blijkt uit beveiligingsbeelden die zijn vertoond in Opsporing Verzocht afgelopen dinsdag. Hoe een levensgevaarlijke dumping van drugs-chemicaliën leidt naar een bedrijfspand op het Urker bedrijventerrein.

Flevoland