Volledig scherm
Medewerkers van de gemeente Urk verzegelen het pand van visverwerker Alami Vis op Urk waar twee weken geleden een handgranaat aan de deur hing. © Foto Freddy Schinkel

Bedrijfspand visverwerker Urk verzegeld om granaatvondst

Het bedrijfspand van visverwerker Alami Vis op Urk is vandaag op last van de burgemeester gesloten. Bij het bedrijf aan het Westgat hing twee weken geleden een handgranaat aan de deur.

Medewerkers van de gemeente Urk vervingen vanochtend de sloten en brachten een verzegeling aan. Volgens de ambtenaren ter plaatse kan iemand die toch naar binnen gaat 20.000 euro boete krijgen.

Sluiten

Gisteren kondigde burgemeester Pieter van Maaren de sluiting al aan. Het gaat om een periode van minimaal twee weken. Afhankelijk van de ontwikkelingen en het politieonderzoek kan deze periode verlengd worden. Hij wilde vanwege privacyredenen niet zeggen om wel pand het precies ging. Met de verzegeling is het inmiddels duidelijk dat het om het visbedrijfje Alami Vis gaat. 

Verwarring

Sinds de vondst van de granaat was namelijk veel verwarring over de exacte vindplaats van het explosief. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) deed na de vondst ook onderzoek bij het naburige PetFish van Urker ondernemer Gerrit Bakker.

Die meldde al snel dat de politie hem had laten weten dat het om de buurman ging. Dat wilden de politie en de gemeente niet bevestigen, omdat vanwege privacyredenen nooit uitspraken worden gedaan over de exacte locatie waar een incident plaatsvindt.

Geen commentaar

De eigenaar van de visverwerker, Alami El Hammouchi uit Emmeloord, was niet bereikbaar voor commentaar. Eerder liet hij al aan De Stentor weten dat hij het onderzoek van de politie wilde afwachten

Het bedrijf bestaat sinds 2005 en is sinds enkele jaren gevestigd op het bedrijventerreintje aan het Westgat op Urk. Bij het bedrijf vond eerder, in 2013, ook al een ernstig incident plaats waarbij een medewerker van de visverwerker zwaar gewond raakte na een steekincident.

Moeizaam

Het onderzoek naar de vondst van de granaat verloopt intussen moeizaam. Vorige week liet de politie nog weten dat er ‘nog geen nieuwe ontwikkelingen’ zijn te melden.

Volledig scherm
In het Westgat is het al langer onrustig. Eerder in 2013 vond ook een steekincident plaats bij het bedrijf. © Foto Freddy Schinkel

Flevoland