Bert van H. wordt in verband gebracht met de vuurwerkaanslag in een huis op Urk.
Volledig scherm
Bert van H. wordt in verband gebracht met de vuurwerkaanslag in een huis op Urk. © Herre Stegenga / Politie

Bert van H. langer vast voor vuurwerkaanslag op Urk

VIDEOBert van H. blijft 14 dagen langer in voorarrest op verdenking van de vuurwerkaanslag op Urk. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank Midden-Nederland gisteren bepaald. 

Van H. uit Espel werd dinsdagochtend door een arrestatieteam op zijn schuilplaats van zijn bed gelicht. Van H. wordt ervan verdacht dat hij op 3 november een explosief bij een woning aan de Golfoploop naar binnen schoof. Bij de daaropvolgende explosie vielen geen gewonden, maar de materiële  schade was groot. De muren zijn ontzet en ook in de garage zijn scheuren zichtbaar. Het huis is onbewoonbaar verklaard en het gezin verblijft noodgedwongen op een andere plek.

Bekijk hoeveel schade het vuurwerk aanrichtte in de woning op Urk:

Foto

Van H. was voor de politie lange tijd onvindbaar. In januari deelde de politie zijn naam en foto in de hoop dat hij uit zijn schuilplaats zou kruipen om zichzelf te melden. Op Urk ging vorige maand het gerucht dat de inwoner van Espel in het buitenland zat.  

Enkele dagen voor de arrestatie deed de politie nog een inval bij het bedrijf van Van H. De deur zat op slot, terwijl er medewerkers in het pand aanwezig waren. De politie forceerde vervolgens de deur en deed een zoeking in het pand. Bij de inval werd de gezochte polderbewoner niet aangetroffen.

Een eerste verdachte, een toen 28-jarige Urker, werd op 17 december al opgepakt voor de vuurwerkaanslag. Hij zit nog steeds vast voor betrokkenheid bij de vuurwerkaanslag op Urk.

Bekijk hier beeld van de inval bij het bedrijf van de verdachte.

Flevoland