Urk, Nagele en Dronten maken zich op voor streekbezoek koningspaar

VideoHet is een groot geheim. Niemand mag weten wat de wandelroute donderdag is van Willem-Alexander en Máxima in Nagele. In het dorp weten ze het precies. Daar wordt net iets harder gepoetst, geschoffeld en geboend.

Piet van der Sar was helemaal niet van plan om de stoep van Museum Nagele te schrobben. Maar een klasje van het Emelwerda College uit Emmeloord kwam langs, een dag vóór het koninklijk bezoek. De leerlingen begonnen te klooien met cola. Tja, dan moet je wel. ,,Anders blijven Willem-Alexander en Máxima plakken als ze hier naar binnen gaan. Dat kan natuurlijk niet.’’ Binnen boent Anja Bos - net als Van der Sar bestuurslid van het museum - de vloer. ,,Koning en koningin komen hier naar kijken’’, wijst ze op de expositie van de kunstenaars die polderdorp Nagele vorm hebben gegeven, zoals Aldo van Eyck en Gerrit Rietveld. Ze zullen de vloer niet zien. ,,Maar je wilt het toch schoon hebben.’’

Volledig scherm
Anja Bos van Museum Nagele boent de vloer. Foto Freddy Schinkel, IJsselmuiden © 280617 © Freddie Schinkel

Nagele is de tweede stop donderdag van het streekbezoek van het koninklijk paar aan Noordoost-Flevoland. Eerst stopt de koninklijke bus op Urk. Volgende halte is Nagele. Eindpunt: Dronten, De Meerpaal. Nagele is uitgekozen door de gemeente Noordoostpolder, zegt dorpsvoorzitter Simon Doornbos. Hij zal de hoogheden hartelijk welkom heten. ,,Of ik zenuwachtig ben? Dat vraagt iedereen. En of ik de speech klaar heb.’’ Twee keer ‘nee’. Doornbos hoeft geen lang betoog te houden. ,,Het zijn twee mensen en ze zullen vragen hebben. Dat ze Nagele bezoeken is natuurlijk wel bijzonder.’’ De koning krijgt een ander dorp te zien dan zijn moeder vlak na de millennium-wisseling. Doornbos: ,,Nagele is op een bepaalde manier gebouwd, naar de ideeën van enkele grote kunstenaars, onder wie Van Eyck. En Mien Ruys wist precies waar welk struikje moest komen te staan. Maar de tijd is verder gegaan en Nagele begon wat te verpauperen. Nu zijn we bezig met een groenplan, want die struikjes zijn inmiddels bomen en er worden panden opgeknapt.’’ Dat is over een paar jaar helemaal goed zichtbaar, ‘eigenlijk moeten ze dan nog eens langskomen’.

De Koninklijke bus houdt donderdag halt bij de Zuiderwinkels, de opgeknapte ondernemersbuurt van Nagele. Auke van Slooten van de Spar verwacht niet dat de hoogheden bij hem binnenstappen. ,,Maar het zou wel leuk zijn. Dat Máxima zegt tegen Willem-Alexander: ‘Schat, we moeten nog bloemkool hebben voor het avondeten.’ De kans is klein.’’ Rutger Bergboer van de theatermakers van Prins te Paard richt iets verderop de oude bakkerij in met echte Rietveld-meubels. ,,Heel bijzonder. Die hebben we twee weken te leen en ze gaan dan weer door naar de volgende expositie.’’ 

Volledig scherm
Rietveldstoelen in een pop up-expositie in Nagele. © Gerald Meijer

WimLex en Máxima zullen hoogstens snel een blik naar binnen werpen. Bergboer: ,,Ja. En daarom wilden we iets maken wat leuk is, maar ook nuttig is voor het dorp. Het wordt hier een pop up-expositie, totdat hopelijk iemand een gouden idee heeft wat er in deze panden kan gaan gebeuren. Want deels staat het nog leeg.’’

Als de hoogheden verder lopen richting de Karwijhof zien ze de typische woningbouw van Nagele in een hofje dat het dorp typeert. En ja: daar valt hier en daar nog wel wat op te knappen. Dat is niet erg, dat weten ze: het is de ‘uitdaging’ waar een dorp als Nagele voor staat. Die andere uitdaging krijgen ze niet te zien. Verderop in het dorp, aan de Ring, is een stoep stampvol hondendrollen. Daar komen ze zeker niet langs. Anders was er wel geboend en geschrobd. 

Volledig scherm
Hondenpoepstoep in Nagele. © Gerald Meijer
 1. Altijd genoeg bluswater in Flevoland dankzij primeur nieuw systeem op Urk
  PREMIUM
  update + video

  Altijd genoeg bluswater in Flevoland dankzij primeur nieuw systeem op Urk

  Met de overdracht van een landelijk ontwikkeld nieuw grootwatertransportsysteem heeft de brandweer van Veiligheidsregio Flevoland een heuse primeur te pakken. Het is de beloning voor de voortrekkersrol die Flevoland vervulde in het proces. Afgelopen zaterdag droeg Brandweer Nederland via een symbolische sleuteloverdracht het systeem over. Korps Urk gaf meteen een indrukwekkende demonstratie.
 2. Minister Schouten wil af van verbod op pulsvisserij en stapt naar Europees Hof: ‘Dit is onrecht’
  Update

  Minister Schouten wil af van verbod op pulsvisse­rij en stapt naar Europees Hof: ‘Dit is onrecht’

  Nederland heeft bij het Europees Hof van Justitie een verzoek ingediend om het verbod op pulsvisserij van tafel te krijgen. Volgens Minister Carola Schouten van Landbouw is dit verbod niet op de juiste manier tot stand gekomen, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. De Nederlandse Vissersbond, gevestigd op Urk, noemt de stap logisch en spreekt nog maar eens de irritatie en verbazing uit over het verbod.

Flevoland