Volledig scherm
PREMIUM
Pieter van Maaren op zijn werkkamer.

Burgemeester Pieter van Maaren: ‘Jammer dat Urk geen eiland is gebleven’

Jammer dat Urk geen eiland is gebleven, vindt scheidend burgemeester Pieter van Maaren (55). Hij had het vissersdorp graag als een soort Mont Saint-Michel in Frankrijk gezien: met een brug naar het vasteland. ,,Nu is Urk een stuk land aan een groter stuk land’’. 

Na ruim 7 jaar neemt hij maandagavond afscheid als burgemeester. Het was allesbehalve een saaie periode. Meerdere keren haalden Urk - en Van Maaren - het landelijk nieuws. Daarbij speelt mee dat Urk een ‘sterk merk’ is, aldus Van Maaren, die burgemeester wordt van Zaltbommel. ,,Als ik vertel dat ik burgemeester van deze gemeente ben, zegt niemand: nooit van gehoord. Iedereen heeft een mening over Urk.’’ Bij wijze van afscheid blikt deze krant met hem terug op vijf belangrijke  momenten in zijn ambtsperiode.  

 1. Inspectie verliest slag van curatoren IJsselmeerziekenhuizen

  Inspectie verliest slag van curatoren IJsselmeer­zie­ken­hui­zen

  De curatoren van de failliete IJsselmeerziekenhuizen hoeven een aantal bankafschriften en documenten voorlopig niet af te staan aan de Inspectie voor Gezondheidszorg. De Raad van State blokkeerde donderdag tijdens een rechtszaak over de nasleep van de IJsselmeerziekenhuizen een dwangsom die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ) aan de curatoren van het failliete ziekenhuis hadden opgelegd om die informatie alsnog binnen te krijgen.
 2. Altijd genoeg bluswater in Flevoland dankzij primeur nieuw systeem op Urk
  PREMIUM
  update + video

  Altijd genoeg bluswater in Flevoland dankzij primeur nieuw systeem op Urk

  Met de overdracht van een landelijk ontwikkeld nieuw grootwatertransportsysteem heeft de brandweer van Veiligheidsregio Flevoland een heuse primeur te pakken. Het is de beloning voor de voortrekkersrol die Flevoland vervulde in het proces. Afgelopen zaterdag droeg Brandweer Nederland via een symbolische sleuteloverdracht het systeem over. Korps Urk gaf meteen een indrukwekkende demonstratie.
 3. Gedeputeerde Hofstra: ‘Strengere stikstofregels Flevoland niet bedoeld om Lelystad Airport vlot te trekken’

  Gedeputeer­de Hofstra: ‘Strengere stikstofre­gels Flevoland niet bedoeld om Lelystad Airport vlot te trekken’

  Het handhaven van de strengere stikstofregels in Flevoland is in het belang van de hele provincie. Dat stelt gedeputeerde Harold Hofstra, die in tegenstelling tot zijn collega’s in onder meer Overijssel en Gelderland de net afgesproken strengere maatregelen niet introk. ,,Dan zouden we alles op slot zetten, we wilden met deze maatregelen juist de vergunningverlening weer vlot trekken, Flevoland-breed. Zonder die beleidsregels staat alles stil, dat vonden wij onverantwoord en wij hebben een algemeen belang om dat weer op gang te trekken.’’

Flevoland