Pieter van Maaren op zijn werkkamer.
Volledig scherm
PREMIUM
Pieter van Maaren op zijn werkkamer.

Burgemeester Pieter van Maaren: ‘Jammer dat Urk geen eiland is gebleven’

Jammer dat Urk geen eiland is gebleven, vindt scheidend burgemeester Pieter van Maaren (55). Hij had het vissersdorp graag als een soort Mont Saint-Michel in Frankrijk gezien: met een brug naar het vasteland. ,,Nu is Urk een stuk land aan een groter stuk land’’. 

Na ruim 7 jaar neemt hij maandagavond afscheid als burgemeester. Het was allesbehalve een saaie periode. Meerdere keren haalden Urk - en Van Maaren - het landelijk nieuws. Daarbij speelt mee dat Urk een ‘sterk merk’ is, aldus Van Maaren, die burgemeester wordt van Zaltbommel. ,,Als ik vertel dat ik burgemeester van deze gemeente ben, zegt niemand: nooit van gehoord. Iedereen heeft een mening over Urk.’’ Bij wijze van afscheid blikt deze krant met hem terug op vijf belangrijke  momenten in zijn ambtsperiode.  

  1. Dan kom je ineens je eigen naam tegen in een misdaadpodcast: ‘De echte Jelle Hakvoort doet helemaal niets met drugs’
    PREMIUM

    Dan kom je ineens je eigen naam tegen in een misdaadpod­cast: ‘De echte Jelle Hakvoort doet helemaal niets met drugs’

    Wouter Laumans maakte de podcast Cokevissers, geïnspireerd op waargebeurde drugssmokkel met Urker kotters. Uitmuntende recensies en luistercijfers, maar niet iedereen is blij. Als een uit de duim gezogen hoofdpersonage koos Laumans voor de naam Jelle Hakvoort. Alleen: er is een echte Jelle Hakvoort op Urk, met een kotter... En die heeft niets met cocaïne te maken.

Flevoland