Volledig scherm
Pieter van Maaren, de scheidend burgemeester van Urk. © Foto Freddy Schinkel

Burgemeester Urk: ‘Bouw toch een ziekenhuis aan de A6 bij Lelystad’

Bouw toch een ziekenhuis aan de A6 bij Lelystad. Dat zegt scheidend burgemeester Pieter van Maaren van Urk. Inwoners van zijn gemeente en elders uit Flevoland hebben er recht op, betoogt hij. ,,De marktwerking is doorgeslagen’’. 

Sinds het faillissement van het ziekenhuis in Lelystad, moeten Urkers verder reizen voor medische zorg. Dat zit Van Maaren dwars. De landelijke norm van 45 minuten waarbinnen een ambulance een patiënt naar een ziekenhuis moet zien te krijgen, wordt op Urk lang niet altijd gehaald. Van Maaren: ,,Je zult maar moeten bevallen en er gaat iets niet goed. We kennen allemaal de N50 richting Kampen waar het vaak vast staat.’’ 

Quote

Straks heb je hier een gebied met zo’n 300.000 inwoners. Dan mag je verwachten dat daar een ziekenhuis staat, kom op zeg.

Pieter van Maaren, Burgemeester Urk

Daarom pleit hij voor een volledig ziekenhuis met acute bevallingszorg aan de A6, ter hoogte van Lelystad. Deze plek is goed bereikbaar voor Urkers en mensen elders uit de regio, zegt hij. En goed voor Lelystad als provinciehoofdstad. ,,Urk groeit snel, de Noordoostpolder groeit, Lelystad en Dronten ook. Straks heb je hier een gebied met zo’n 300.000 inwoners. Dan mag je verwachten dat daar een ziekenhuis staat, kom op zeg. Ik snap best dat we hier geen ziekenhuis om de hoek hebben. Ik begrijp ook dat hier geen academisch ziekenhuis komt. Maar inwoners mogen verwachten dat er een ziekenhuis op reële afstand van Urk is’’. 

Strategische plek

Het college van Dronten pleitte eerder dit jaar, in een brief aan toekomstverkenner voor de medische zorg in Flevoland, Bas Leerink, ook al voor een ziekenhuis ‘op een strategische plek in oostelijk Flevoland’. In de buurt van de A6 en Lelystad Airport, om precies te zijn. Dat zou de ‘groter wordende’ druk op de bestaande ziekenhuizen verlichten en de ‘hele provincie bedienen’. 

Volgens Van Maaren is de marktwerking ‘doorgeslagen’ in Nederland. ,,Het heeft zeker positieve kanten, maar in de basis moet je een aantal zaken gewoon goed geregeld hebben. Inwoners hebben plichten, maar ook rechten. Daar hoort een ziekenhuis bij. Zeker in een samenleving waar we het verder zo goed hebben’’. 

Flevoland