Volledig scherm
Anderhalve week geleden is aan het Westgat op Urk een handgranaat gevonden bij een bedrijf. © GinoPress B.V. © GinoPress B.V.

Burgemeester Urk sluit pand waar handgranaat aan hing

UpdateBurgemeester Pieter van Maaren sluit het pand waar onlangs een handgranaat aan de deur werd gevonden op Urk. Het bedrijf op het Westgat blijft voorlopig twee weken dicht. 

Afhankelijk van de ontwikkelingen en het politieonderzoek kan deze periode verlengd worden. De sluiting gaat morgen in. ,,Dat hebben we met de ondernemer afgesproken. Zo kan hij nog wat spulletjes opruimen en uit het pand halen’’, zegt woordvoerder Eef de Vries van de gemeente Urk. Nog altijd wil de gemeente niet zeggen om welk pand het gaat: ,,In het kader van de privacy’’. 

Handgranaat

Half juni werd de politie diep in de nacht  getipt over een verdachte oranje plastic zak aan de deur van een bedrijfshal. Het bleek om een handgranaat te gaan. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het explosief vervolgens onschadelijk gemaakt en mogelijke sporen veiliggesteld.

Verwarring

Vervolgens ontstond veel verwarring over de plaats van de vondst. Eerst zou Urker ondernemer Gerrit Bakker (33) van zijn bedrijf PetsFish slachtoffer zijn. Al snel liet hij weten dat de politie hem had laten zien dat de granaat was gevonden bij de naburige visverwerker Alami Vis.

Omdat de politie nooit uitspraken doet over exacte adressen waar een incident plaatsvindt, willen zij dat ook nu niet bevestigen. De eigenaar van Alami Vis, Alami El Hammouchi uit Emmeloord, houdt sinds de vondst zijn kaken stijf op elkaar. Ook de verhuurder van het pand waar de visverwerker is gevestigd zegt nog altijd niet te weten waar de granaat nou precies is gevonden. 

Of het pand word gesloten uit angst voor nog meer incidenten wil De Vries niet zeggen. ,,We hebben in overleg met de betrokkenen gekozen voor deze oplossing.’’

Flevoland